Mange nye flyktninger har ankommet Nærøysund

Det har i løpet av de siste månedene startet mange nye elever på voksenopplæringen ved MAKS. En stor del av dette er ukrainere som har flyktet fra krigen i hjemlandet. I løpet av de kommende ukene er det ventet enda flere flyktninger til Nærøysund.

 

 

Så langt i år har 46 flyktninger blitt bosatt i Nærøysund, og i løpet av de neste par månedene ventes minst tretti til. Flyktningetjenesten ved Mangfolds- og kvalifiseringssenteret i Nærøysund (MAKS) ber om hjelp til både boliger, praksisplasser og generell integrering av de nye nærøysunderne.

Det er flyktningestrømmen fra Ukraina som er hovedårsaken til at det har kommet flere flyktninger til Nærøysund enn på mange år. Med noen unntak er de fleste som har kommet eller som er ventet til Nærøysund ukrainere som har flyktet fra krigen i hjemlandet. Disse flyktningene er på flere måter annerledes enn de som har kommet hit tidligere. Det er mange med høyere utdanning, samt at det er i større grad voksne og færre familier enn tidligere. Utfordringene da ligger blant annet i å finne egnede praksisplasser for flyktningene. Praksis på lokale arbeidsplasser er en viktig del av integreringen av flyktningene. Det gir dem både mulighet til å bruke sine evner, ha en meningsfylt hverdag og ikke minst at de får en mulighet til å bli kjent med norsk språk og samfunnsliv.

 

– Vi trenger praksisplasser innen ulike arbeidsfelt. Blant annet bygg og anlegg, helse, barnehager og mange andre områder. Mange av de som har kommet hit er høyt utdannede, blant annet en veterinær, forteller fungerende leder ved MAKS Nærøysund Kristin Barø Bondø. MAKS står for Mangfolds- og kvalifiseringssenteret og omfatter flyktningetjenesten og voksenopplæringen i kommunen. Voksenopplæringen skal blant annet ha innføring i norsk og gjennom introprogrammet lære flyktningene om norsk samfunnsliv. Samtidig er det viktig at de flyktningene integreres gjennom jobb og fritid. Både privatpersoner og lag og foreninger kan bidra til at disse tilflytterne får et nettverk og blir en del av samfunnet i Nærøysund.

– Flere av de som har kommet snakker engelsk. For øvrig kommer man langt med tegnspråk og Google translate, sier Barø Bondø. Det er viktig at de som har kommet til Nærøysund får praktisert norsk på arbeidsplasser og på fritiden. Ta kontakt med MAKS dersom du, bedriften din eller laget ditt ønsker å bidra.

 

Det er også noen godt voksne flyktninger blant de som nå har kommet. De trenger også å integreres i lokalsamfunnet. MAKS gir introkurs for flyktninger mellom 18 og 55 år, samt norskkurs for de mellom 18 og 65 år. Enkelte av de som har kommet hit er over denne alderen. Det er en ny utfordring for kommunen. Om frivilligheten kan hjelpe til og si noen om tilbud for denne gruppen.

De mellom 6-15 år får opplæring i skoleverket. Det er kommet noen barn til Nærøysund sammen med familiene sine i år, men det er foreløpig overvekt av voksne.

I tillegg til de rundt 145 flyktningene som kommunen har fått anmodning om i år er det også en del familiegjenforeninger for tidligere bosatte flyktninger som MAKS bidrar til.

 

Innen midten av september er det så langt i år bosatt 46 flyktninger i Nærøysund. De fleste av disse har kommet etter sommeren. Det er ventet at i løpet av november vil dette antallet nå rundt 80 personer. Så langt har det gått greit å finne en plass å bo, blant annet i kommunale leiligheter. Men det har blitt færre tilgjengelige leiligheter.

– Dersom noen har leiligheter eller hus til leie kan de ta kontakt med oss, sier Kristin Barø Bondø, som legger til at det er flyktningene selv som betaler husleien med det introdudksjonsstønad de får når de kommer. Kommunen kan i enkelte tilfeller bidra med framleie av leiligheter, men i hovedsak er dette en avtale mellom huseier og flyktningene. I hovedsak er det ønskelig med boliger i Rørvik og Kolvereid slik at de er nært tjenestetilbud og offentlig transport. Men enkelte av flyktningene har kommet i bil og kan bosette seg utenfor sentrum.

 

– Det er lov å spørre oss om råd og veiledning. Det er supert dersom folk vil bidra til integrering av flyktningene og hjelpe oss med å finne bolig til alle sammen, sier den fungerende MAKS-lederen.

 

 

Programveileder Kristell Marie Bakke og konstituert enhetsleder ved MAKS Nærøysund har sammen med sine kolleger fått mange nye flyktninger som skal bistås den siste tiden. Her er de sammen med noen av elevene på voksenopplæringen.

 

Kontaktinformasjon

MAKS Nærøysund
E-post
Telefon 90 56 20 17

Felles kø-nummer

Kristin Barø Bondø
Programveileder Flyktningetjenesten
E-post
Telefon 94 82 00 84