Velkommen til Nærøysund som turist

Nært på 3600 kilometer med kystlinje å oppdage

 

 

 

Så å si midt på Norskekysten ligger Nærøysund. Kommunen har landets lengste totale kystlinje – rundt 3600 kilometer - fordelt på et innholdsrikt fjordlandskap og rundt 7000 øyer, holmer og skjær. Dette gjør Nærøysund til et spennende område å utforske både om en kommer via sjø eller land. 

Nærøysund kommune ligger så å si midt på Norskekysten. Her bor det nesten 10 000 personer på begge sider av Nærøysundet - som har gitt kommunen navn. Nærøysundet er en del av hovedleia langs kysten, og kjent for alle som har reist opp og ned langs kysten.

 

 

 

Nærøysund byr på et variert kystlandskap. Dette strekker seg fra de indre fjordområdene, med Foldafjorden som den lengste av fjordarmene til skjærgården ytterst mot havstykket Folda. Dette gjør blant annet kommunen til et eldorado for padlere. Uansett om du har med egen kajakk eller leier en lokalt har du mulighet til å se naturen på nært hold og gå i land på en av de mange øyene og holmene i kommunen.

 

 

 

Det er de siste årene merket flere nye padleruter i Nærøysund. Du kan finne oversikt over disse på ut.no 

 

ut.no kan du dessuten finne mange gode turforslag dersom du ønsker å bevege deg til fots. Nærøysund har et godt nettverk av merkede turstier. Her kan du finne turløyper som passer for alle. Enten du vil ha en enkel tur på stier som er universelt tilrettelagt – eller litt mer krevende tur på fjell og eller i åpne kystlandskap.

Du finner blant annet godt merkede løyper rett ved de to byene i Nærøysund. Kommunen har to kommunesenter, og begge har bystatus.

 

Kystbyen Rørvik ligger rett ved Nærøysundet. Rørvik har opplevd stor vekst og utvikling de senere tiårene og har et godt og variert handelstilbud og gode fasiliteter for besøkende i gjestehavna og gjester som kommer over land. Småbåthavna ligger så å si midt i Rørvik sentrum med kort vei til alle tilbud. Her er det også daglige avganger med hurtigruta, samt at det er regional flyplass her med flere avganger daglig med Widerøe.

 

Kolvereid har siden 2002 vært Norges minste by og også her finner du også et godt handelstilbud og serveringstilbud.

Det er hotell på begge kommunesentrene, samt andre overnattingsmuligheter i nærheten.

Foruten de to sentrene har kommunen mange grendesamfunn. Også her kan du finne gode turmuligheter, overnattingstilbud og flere av stedene har egne lokalbutikker.

Kystnaturen gir også god mulighet for å deg som vil oppleve Nærøysund fra sykkelsetet. Det er fint og lett sykkelterreng. En sykkeltur i Nærøysund kan kombineres med reise videre nordover eller sørover hvor hurtigbåt og ferje kan ta deg videre på ferden til nye opplevelser andre steder.

 

Abelvær ligger idyllisk til helt sør i Nærøysund. Hit kan du sykle en tur på rundt tre mil fra både Kolvereid og Rørvik.

 

 

Nærøysund og innbyggerne her har gjennom 10 000 år vært knytt til havet og hva det har gitt av muligheter.

På Kystmuseet Norveg i Rørvik kan både små og store lære om kystkultur og den tradisjonelle fiskerbonden gjennom flere utstillinger og fortellerteater. I tillegg til Norveg-bygget fra 2004 har museet flere historiske bygg i Rørvik sentrum. Blant annet bryggerekka og det gamle handelsstedet Berggården. Sommeren 2023 åpnet også det nye telemuseet i Bår. Med utgangspunkt i Norveg inviterer også Salmars Salmon Center Rørvik med på en unik tidsreise i sjømathistorien med båttur og omvisning på deres visningsanlegg for lakseoppdrett, med påfølgende omvisning i det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan. Nærøysund er landets største oppdrettskommune og turen med Salmars visningsbåt «Sunniva» ut til oppdrettsanlegget gir en unik mulighet til å lære mer om norsk havbruksnæring.

Sør-Gjæslingan kan dessuten nås med hurtigbåt fra Namsos eller Rørvik. Her kan du leie overnatting gjennom Kystmuseet.

 

Kolvereid prestegård

 

 

Nærøysund har også andre museum å by på. Sommeren 2022 åpnet Kolvereid Prestegårdsmuseum dørene. Den over hundre år gamle prestegården er forvandlet til et innholdsrikt museum med kunst og andre gjenstander fra Magne Olav Aarsand Breviks samling. Kunsteieren vil selv være til stede på flere av dagene museet holder åpent sommeren 2023. Det er omvisning i museet hver dag det holder åpent.

Museet har åpent fredag, lørdag og søndag mellom 12.00 og 18.00. Museet kan også holde åpent tirsdag og onsdager etter avtale med Nærøysund kommunes kulturavdeling.

 

 

 

På Salsbruket finner du Salsbruket Industrimuseum. Det er åpent i forbindelse med arrangementer, men det er også mulig å besøke etter avtale. Museet tar for seg mye av historien til industristedet innerst i Opløfjorden.

 

Nærøykirka

 

 

historiske Nærøya er det guiding i sommersesongen, og her kan du blant annet besøke restene av middelalderkirken som i sin tid var svært sentral i hele regionen, og som har blitt renovert noe de senere tiårene.

 

Nærøysund kan i sommer også by på andre aktiviteter. 

Blant annet kan du besøke svømmehallen i Nærøysund arena på Kolvereid. Den har følgende åpningstider sommeren 2023: 

 

Mandag: 10.00-14.00 (Flåte)

Tirsdag: 10.00-14.00 (Flåte)

Onsdag: Stengt

Torsdag: 10.00-14.00 (Stupetårn og bane)

Fredag: 10.00-14.00 (Stupetårn og bane)

 

Mer informasjon angående sommeråpent i bassenget på Rørvik kommer.

 

Se mer om bassengene her  

 

 

 

På Nærøysunds område på Friskus.com kan du også finne oversikt over arrangement i kommunen i tiden framover: 

Nyttige linker:

Kystmuseet Norveg

Visit Namdalen

Kystriksveien reiseliv

Velihavn.no

ut.no

 

 

 

Les mer i artiklene under:

Artikkelliste