Nå kan du komme med innspill til kommuneplanens arealdel

Forslaget til kommuneplanens arealdel er nå ute på høring. Dette blir kommunens viktigste verktøy som viser hvordan areal både på land og til sjøs kan benyttes i mange år framover. Fram til 15. februar kan du komme med innspill på hvordan den endelige planen vil bli.

Har du innspill på forslaget til arealplan? Send inn disse innen 15. februar.

Kommuneplanen er Nærøysund kommunes overordnede plan. Den skisserer viktige trekk ved samfunnsutviklingen og bestemmer hvilke satsingsområder nærøysundsamfunnet skal ha framover. 

Kommuneplanen har to hoveddeler. En samfunnsdel og en arealdel. Alle kommuner skal ha en slik plan for hvordan kommunen skal utvikle seg framover. Samfunnsdelen ble vedtatt av kommunestyret i 2021. Nå står arealdelen for tur. 

Kort sagt styrer kommuneplanens arealdel hvordan arealene i kommunen skal brukes og hvilke muligheter og begrensninger som finnes. 

 

I slutten av september ble kommuneplanens arealdel førstegangsbehandlet av kommunestyret i Nærøysund. De vedtok å sende planen ut på høring og legge den ut til offentlig ettersyn. Planforslaget som nå er på høring er oppdatert iht. vedtaket fra kommunestyret. Forslaget er tilgjengelig på kommunens hjemmeside, samt på kommunehusene på Rørvik og Kolvereid.

– Det er nå man har mulighet for å komme med innspill. Det kan du gjøre fram til 15. februar 2023, sier enhetsleder for byggesak, oppmåling og plan Eli Egge.

Interessen for å komme med innspill da Nærøysund kommune satte i gang arbeidet med arealplanen i mai 2021 var stor. 

– Vi planlegger informasjonsmøter flere steder i kommunen i løpet av januar. Da blir det mulig å stille spørsmål om forslaget, sier Egge. Sted og datoer for møtene annonseres på kommunens hjemmeside og facebookside. 

 

Kommuneplanens arealdel som nå er ute på høring omfatter så å si hele Nærøysund. Unntakene er sentrumsområdet på Kolvereid hvor det nylig er laget en ny kommunedelplan og Rørvik sentrum hvor det nå er satt gang arbeid med en egen kommunedelplan. 

Dette vil bli den første felles planen for Nærøysund. Vikna vedtok sin arealplan i 2010, mens Nærøys arealplan ble vedtatt i 2018. Planene er veldig ulike, og det har blitt gjort mye for å spesielt oppdatere Vikna-delen til dagens regelverk. Alle grunneiere som blir berørt av at eksisterende reguleringsplan for deres eiendom blir opphevet vil få brev fra kommunen. Andre kan se på forslaget på kommunens nettside. 

 

Planen omfatter både areal på land og på sjø. Da arbeidet med Kommuneplanens arealdel ble satt i gang i 2021 var det kun landarealene som var med. Dette på grunn av at det ble jobbet med en interkommunal kystsoneplan. Arbeidet med denne kystsoneplanen ble avsluttet i 2022, dermed omfatter Kommuneplanens arealdel for Nærøysund også sjøarealene i kommunen. 

Målet er at arealdelen skal endelig vedtas i løpet av 2024. Planen har en varighet på 12 år (til 2035), men i løpet av hver kommunestyreperiode bestemmer kommunestyret om planen skal rulleres før den tid.

Uttalelser til planen kan sendes på epost til post@naroysund.kommune.no. Fristen for å komme med innspill er 15. februar 2024. Dersom du sender innspill bør du legge ved et kartutsnitt som gjør at det blir lettere å forstå hvilket område innspillet gjelder. 

Kommuneadministrasjonen vil gjennomgå alle innspill før endelig behandling i kommunestyret. Dersom høringsrunden medfører omfattende endringer kan planen bli sendt ut på ny høring før den skal vedtas. 

 

Se mer om høringsrunden her

Arealplanen omfatter både sjø- og landareal

Kontaktinformasjon

Eli Egge
Enhetsleder
E-post
Mobil 41 69 42 55
Magny Grindvik Blikø
Arealplanlegger
E-post
Telefon 90 97 43 74