Krevende og lærerikt

Ytringen utnevnte kriseledelsen i Nærøysund til Årets navn i sitt nedslagsfelt etter godt samarbeid og god informasjon gjennom koronaåret. Ordfører Amund Hellesø mottok et bilde tatt av Torger Ramfjord som synlig bevis på utmerkelsen. Ordføreren setter pris på at omverdenen har tatt positivt imot kommunens arbeid under pandemien. Knut Sandersen, Ytringen  

Ett år er gått siden Norge stengte det. På det tidspunktet var Nærøysund kommune bare to og en halv måned gammel. Ordfører Amund Hellesø ser tilbake på et krevende år, som samtidig har vært lærerikt for den nye kommunen.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

(NB: denne saken er ikke lenger helt ny - og kan inneholde utdatert informasjon. Se her for oppdatert informasjon)  

– Det å komme opp i en slik krisesituasjon av denne typen er aldri gunstig, og for en helt nyopprettet kommune så passet det særs dårlig. Vi har vært nødt til å utsette og forlenge prosesser og planer som vi skulle sette i gang, sier ordfører Amund Hellesø om det som hendte for ett år siden, og som Nærøysund og resten av verden fortsatt er midt oppi.

– Samtidig så har pandemien gjort at vi var nødt til å gjennomgå arbeidsprosesser på flere områder raskere enn det vi kanskje ville gjort uten denne situasjonen. Dette gjelder spesielt innen helse og beredskap der vi nå har kommet lenger med samarbeid og samkjøring enn det vi ville ha fått til uten koronaen, sier ordføreren.

 

Ti påviste smittetilfeller

Nærøysund har vært i en heldig situasjon så langt i pandemien. Det har vært forholdsvis få smittetilfeller. Per i dag er det registrert ti tilfeller av koronasmitte i Nærøysund. De aller fleste av disse har kommet i forbindelse med innreise fra andre steder, både fra utlandet og innenlands. Det har vært kjente smitteveier og det har stort sett vært god oversikt nærkontakter lokalt. Det gjør at det nesten ikke har vært kjent smitte ute i nærøysundsamfunnet. Samtidig minner ordføreren på at dette ikke må gjøre at vi skal legge oss bakpå. Med det smittetrykket som fortsatt er i deler av landet må vi være oppmerksomme og følge alle gode smittevernråd en god stund framover.

– Vi har vært heldige så langt i pandemien, og det skyldes blant annet at næringslivet og befolkningen for øvrig har vært flinke til å følge de retningslinjer og forholdsregler som må gjøres for å holde smitten nede, sier Hellesø. Han trekker i denne sammenheng fram at næringslivet i regionen har hatt stort fokus på å unngå smitte helt siden pandemien startet. Næringslivet har hatt utfordringer med å få inn kvalifisert arbeidskraft fra utlandet og det har blant annet ført til utsettelser på prosjekter.

– Vi i kommunen har selv merket dette på våre byggeprosjekt ved at fagarbeidere fra utlandet ikke har kunnet kommet. Dette fører blant annet til utsettelse av den nye hallen på Kolvereid, sier Hellesø.

 

Roser ansatte

Ett år etter nedstengingen er det mange ordføreren mener fortjener ros. I kommunen er det mange ansatte som har hatt en utfordrende hverdag. De har måttet lage nye rutiner, og raskt finne nye løsninger etter som pålegg og retningslinjer har forandret seg.

– De ansatte i Nærøysund har vist et engasjement og mot som jeg som ordfører må applaudere. Jeg kan ikke få rost dem nok, sier Amund Hellesø. Han trekker spesielt fram de som har stått i førstelinjen i de mest krevende oppgavene, som ansatte i helsevesenet, skoler, barnehage og renholderne. Også kommunens øvrige ansatte har fått merke pandemien gjennom endrede rutiner, hjemmekontor og andre tiltak.

Ordføreren gir også ros til de som sitter i kommunens krisestab.

– De har gjort en god jobb med å følge opp det som kommer fra nasjonale myndigheter, og samtidig sørget for å holde innbyggerne oppdatert på utviklingen, sier ordføreren. Nylig kunne han motta prisen som «Årets navn» i ytterdistriktet som Ytringen avis deler ut på vegne av den kommunale kriseledelsen.

– Det er artig å se at omgivelsene og pressen mener at vi har vært åpen og inkluderende i denne prosessen. Det er mange som ønsker svar og informasjon, og vi har forsøkt å være så åpne som mulig og gi tilbakemelding til de som har ønsket svar fra oss. Det er jeg veldig fornøyd med at vi får til, sier Amund Hellesø.

 

Håper på normalen

Ordføreren gir også ros til øvrige innbyggere i Nærøysund.

– Det at de har fulgt koronareglene har gjort mye for at vi nesten ikke har hatt smitte her. Vi vet at også innbyggerne i NærøysundVaksineringen avgjør den videre utviklingen i pandemien. Per nå har 8,4 prosent av innbyggerne i Nærøysund fått minst en dose vaksine. Alle over 80 år er blant disse.  reiser andre steder i landet, men heldigvis har de vært forsiktig og sørget for at det ikke har bredt seg smitte her hos oss, sier han, og legger til at det finnes utfordringer i nærøysundsamfunnet til tross for lite utbredt smitte.

– Det jeg er bekymret for er hvordan hver enkelt blir påvirket av koronaen og hva den har å si for vår psykiske helse. Det er mange som har vært mye alene dette året. Jeg er opptatt av at vi må følge disse opp, sier Hellesø. Han legger til at det er viktig at fritidsaktiviteter og sosial omgang kan komme i gang igjen og vi kan gå tilbake til en mer normal situasjon.

– Jeg merker det på meg selv også at det kan kjennes godt å bruke mer tid på sofaen hjemme. Jeg håper at dette ikke skal henge med folk når vi kommer tilbake til hverdagen. Det er viktig for samfunnet at vi har et godt og variert fritidstilbud der folk deltar på idrett, korps, kor og lignende, sier Amund Hellesø.

 

Vaksinene avgjør

Ordfører Amund sier det er vanskelig å spå veien videre ut av koronaen.

– Alt avhenger av vaksineringstempoet, sier han. Så langt er rundt tusen personer vaksinert med minst en dose i Nærøysund. Alle over 80 år som har takket ja til vaksinen har nå fått minst en dose. Rundt halvparten av helsepersonellet i kommunen har fått minst en dose. Det har vært de som jobber i de mest kritiske stillingene som har fått vaksine først. For øvrig er det fordelt utover tjenestene slik at en unngår full nedstenging av avdelinger ved et eventuelt utbrudd. Nærøysund følger nasjonale retningslinjer på vaksinering, og er avhengig av hvor mange doser som kommer for å vite hvor lenge vaksineringen vil pågå.

Per 12. mars 2021 er det satt 1225 vaksinedoser i Nærøysund. 4,4 prosent av befolkningen er fullvaksinert, 8,4 prosent har fått sin første dose.