På MAKS (Mangfolds- og kvalifiseringssenteret) jobber vi målrettet med å bistå mennesker med å komme seg i jobb eller en videre utdanning. Vi har også over flere år hatt gode resultater, siden vi ble Nærøysund kommune har vår måloppnåelse variert mellom 59% og 72% (landsgjennomsnittet ligger på ca 50%). Dette er det antallet som går ut i jobb eller utdanning umiddelbart etter avsluttet introduksjonsprogram. Vi har bosatt flyktninger i kommunen siden 2010 og mange av disse har fått seg jobb, tatt fagbrev, fullført universitetsutdannelse, kjøpt seg hus og er godt integrert i lokalsamfunnet. Vi ønsker i tiden framover å presentere noen av disse menneskene og vil vise til det gode samarbeidet vi har med deltakerne selv, lokalt næringsliv og Ytre Namdal videregående skole. Uten dette samarbeidet hadde vi aldri lykkes med de gode resultatene.
Denne gangen ønsker vi å presentere Antonina Pavlyshena og Harriet Horseng fra Rørvik sykestue.
Publisert 15.11.2024 11.56

Antonina Pavlyshena
41 år
Gift, har 2 barn, bor på Rørvik
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?
Jeg heter Antonina Pavlyshena. Jeg er 41 år gammel. Jeg kommer fra Ukraina. Jeg kom til Norge for to år siden. Jeg er gift og har to barn. Nå bor jeg sammen med familien min i Rørvik. I Ukraina bodde jeg i byen Kherson. Jeg fullførte medisinsk høyskole og er utdannet jordmor. Etter det jobbet jeg som jordmor i 17 år på sykehuset. I Ukraina var jeg interessert i å spille tennis.
Hvordan vil du beskrive den første tiden i Norge?
Mitt første besøk i Norge var litt vanskelig for meg. Det var et fremmed land med et fremmed språk for meg. Men med hjelp og støtte fra nordmenn klarte jeg å tilpasse meg raskt til det nye stedet. Da jeg flyttet til Rørvik, gjennomførte jeg introduksjonsprogrammet og hadde språk praksis på et sykehjem. Takket være nyttig opplæring hos MAKS voksenopplæring, klarte jeg å finne en jobb.
Fortell litt om utdanningsprogrammet. Hvilke oppgaver har du, hvordan er dagen din, hvordan trives du?
For tiden jobber jeg på et sykehjem som pleiemedarbeider. Mine oppgaver inkluderer å ta vare på pasientenes behov, helhetlig pleie, ernæring og grunnleggende omsorg. Som helsepersonell kan jeg også gi grunnleggende førstehjelp og sørge for pasientenes sikkerhet.
På jobben har jeg et veldig godt arbeidsmiljø, og det er morsomt å snakke med kollegaene mine, selv om det noen ganger er vanskelig å forstå dem. For å oppsummere vil jeg si at det ikke er lett å lære fremmedspråk, men jeg liker det.
Hva er framtidsplanene dine?
I fremtiden planlegger jeg å forbedre norskkunnskapene mine og få godkjent jordmorutdannelsen min, slik at jeg kan jobbe som jordmor i Norge.
Rørvik sykestue - Harriet Horseng, avdelingsleder
Hvorfor ønsket dere å gi Antonina en praksisplass hos dere?
Vi tar jevnlig imot de som ønsker språkpraksis hos oss og er glade for å kunne bidra til inkludering. Vi ser det også som en mulighet for å rekruttere nye i vår avdeling.
Hvordan fungerer Antonina på jobb?
Antonina har bakgrunn fra helse, så hun innehar både kunnskap og ferdigheter som trengs i vår drift. Antonina begynte i pleie og har gradvis fått mer utfordringer. Hun har fungert meget godt fra start av, tar de utfordringene hun har fått og er veldig positiv i arbeidsmiljøet vårt. Vi har ikke opplevd noen utfordringer i forhold til jobben hun utfører, men selvfølgelig noen språkutfordringer. Antonina er veldig lærevillig og har virkelig gjort det hun kan for å unngå språkmisforståelser
Har dere lagt noen planer framover?
Ja, Antonina fortsetter ved Rørvik sykestue. Hun får engasjement for ett turnusår av gangen. Siden hun ikke har norsk autorisasjon, kan vi ikke tilby henne fast stilling.