Bli bedre kjent med Maiia Kaidash

På MAKS (Mangfolds- og kvalifiseringssenteret) jobber vi målrettet med å bistå mennesker med å komme seg i jobb eller en videre utdanning. Vi har også over flere år hatt gode resultater, siden vi ble Nærøysund kommune har vår måloppnåelse variert mellom 59% og 72% (landsgjennomsnittet ligger på ca 50%). Dette er det antallet som går ut i jobb eller utdanning umiddelbart etter avsluttet introduksjonsprogram. Vi har bosatt flyktninger i kommunen siden 2010 og mange av disse har fått seg jobb, tatt fagbrev, fullført universitetsutdannelse, kjøpt seg hus og er godt integrert i lokalsamfunnet. Vi ønsker i tiden framover å presentere noen av disse menneskene og vil vise til det gode samarbeidet vi har med deltakerne selv, lokalt næringsliv og Ytre Namdal videregående skole. Uten dette samarbeidet hadde vi aldri lykkes med de gode resultatene.

Først ut i vår presentasjonsrunde er Maiia Kaidash, som kom hit som flyktning i 2022 og er ansatt på MAKS.

Maiia Kaidash, 38 år.

Gift med Oleksandr Kaidash, 39 år. 

Barn: Timofii Kaidash 8 år, Oleksandra og Anastasiia Kaidash, 4 år, tvillinger.

Vi bor på Foldereid.

Maiia Kaidash og enhetsleder ved MAKS Håvard Sørhaug

 

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?

Jeg har en mastergrad i økonomi fra Ukraina. Jeg har jobbet som regnskapsfører og med kundeservice i en avis. Jeg kom til Norge fra byen Kherson i Ukraina sammen med familien min i april 2022. Vi kom som flyktninger.

Det var ikke en opplevelse som man ønsker å få, men vi - alle fem: jeg, min mann, sønnen vår (som var 6 år gammel), og tvillingjentene (3 år gammel) fikk et nytt hjem i Nærøysund.  Vi setter stor pris på det utmerkede arbeid som den norske staten og kommunen gjennomfører for å bosette og integrere flyktninger. Vi fikk støtte og mulighet å lære språket og det takker vi for.

 

Hvordan vil du beskrive den første tiden i Norge?

Vi var blant de første ukrainske flyktningene som kom til Nærøysund og det var vanskelig for alle. Kommunen hjalp oss mye og vi lærte oss hvordan livet i kommunen er. Deretter kom flere og flere ukrainere og de hadde masse spørsmål. Noen av spørsmålene kunne jeg svare på, noen av dem måtte jeg spørre kommunen om. Slik startet arbeidet mitt.

 

Fortell litt om jobben din. Hvilke oppgaver har du, hvordan er dagen din, hvordan trives du?

I januar 2023 fikk jeg et tilbud om å jobbe hos MAKS. Slik kunne jeg hjelpe både de nye ukrainerne som kommer og de norske ansatte som jobbet for å bosette og integrere dem.

Arbeidet mitt består av to deler:

Voksenopplæring – Jeg hjelper ukrainere å forstå hva norsklæreren sier. Det hjelper mye å begynne å lære språket.

Flyktningtjeneste- her jobber jeg med bosetting og praksis.

Om bosetting:

Jeg fokuserer på å jobbe med ukrainere som kommer til kommunen. Her sørger jeg for kommunikasjon med de nye flyktningene fra Ukraina og sikrer at de får den informasjonen de trenger. Oppgavene begynner med å møte folk på flyplassen. De har masse spørsmål og bekymringer. Da hjelper jeg å svare på dem. Når vi møter folk som kommer fra mottak, er de vanligvis sliten og det første som jeg hører når jeg begynner å snakke med dem er: Å endelig det er noen som forstår meg!

Etterpå hjelper jeg med kommunikasjon underveis i deres nye liv her i landet og hjelper de med alle spørsmålene om livet i kommunen: hvordan kan man reise med buss? Hva med barnehage? Hva med SFO? Hvor er legekontor? Jeg har fått faktura, men jeg kan ikke betale - hjelp! Og lignende spørsmål.

Om praksis:

Jeg hjelper til med å forstå hva slags sted som passer en person best, tatt i betraktning hans/hennes utdannelse, arbeidserfaring og ønsker. Noen ganger er det vanskelig å forstå hva man vil og hva man kan, hva man har rett til, og hvilke muligheter som finnes. Jeg hjelper ukrainere med å forberede seg til et intervju.  Jeg hjelper dem å forstå hva som skjer i møtet og hva deres oppgaver er på arbeidsplassen.

Så generelt jobben min på MAKS er å hjelpe folk til å forstå hverandre. Jeg synes det går bra.

Over tid begynte jeg å utføre mer komplekse oppgaver og nå jobber jeg som praksiskoordinator. Jeg er veldig fornøyd med arbeidet mitt, fordi jeg liker det. Vi har et fantastisk team og sammen kan vi løse alle problemer.

 

Hva er framtidsplanene dine?

Hvis vi kunne velge, ville vi gjerne bli i Norge. Barna våre trives her, de har tilpasset seg godt og kommuniserer perfekt på norsk. Vi har begge jobb. Livet vårt er tilrettelagt, og vi liker det.

 Selvfølgelig savner vi fedrelandet vårt, venner og tidligere liv. Selvfølgelig gjør vår nasjonale sorg - krigen - oss vondt. Men samtidig prøver vi å se realistisk på omstendighetene og forstå at vår fødeby Kherson, som ligger sør i Ukraina, er nesten fullstendig ødelagt, og det vil ta lang tid å gjenopprette den. Men barna våre er barn nå, og vi ønsker å gi dem en riktig og trygg barndom og muligheter i fremtiden. Og vi er klare til å gjøre maksimal innsats for å oppnå dette.

 

 

MAKS (Mangfolds-og kvalifiseringssenteret)

Håvard Sørhaug, Enhetsleder

 

Hvorfor ønsket dere å gi Maiia Kaidash en praksis hos dere?

Flyktningene sitter på veldig god kompetanse og Maiia ble tilbudt plass her hos oss for å lære språk og muligheten for å få seg en jobb. Vi ser at Maiia lærte språket ganske fort.

 

Hvordan fungerer Maiia på jobb? Er det god match mellom det bedriften har behov for og personens kunnskaper? Hvilke oppgaver har personen? Hvilke utfordringer har det vært/er det?

Maiia gjør mange ulike oppgaver her på MAKS. Siden vi hovedsakelig har bosatt ukrainske flyktninger de siste årene er Maiia en nøkkelperson for oss. Hun snakker jo samme språk som flyktningene og har i tillegg mye kunnskap om den kulturen og samfunnet flyktningene kommer fra siden hun selv har bodd i Ukraina fram til krigens utbrudd i 2022.  I starten startet hun som språkassistent i klasserommet, men vi så fort at hun kunne brukes på flere områder. Hun jobber i dag i flyktningetjenesten, som tolk, drop-in (åpent kontor for ukrainske flyktninger), praksisoppfølging og mot ulike bedrifter for jobb og praksis. Med hennes språk- og kulturkunnskaper og den kompetansen som hun har med seg fra Ukraina, så kan hun brukes på mange områder. Utfordringen for Maiia sin del er at hun kan bli litt «spist opp» av flyktningene til alle døgnets tider. De har mange spørsmål og synes det er veldig enkelt å kommunisere med en som snakker samme språk. Maiia er et ja-menneske som gjerne vil hjelpe alle Dette har vi snakket en del om og vi prøver å gjøre noen grep. Det er viktig å skille mellom jobb og fritid og at vi ikke alltid kan være tilgjengelig. Arbeidskulturen i Ukraina og Norge er nok også forskjellig, det er nok et større gap mellom ledere og ansatte i Ukraina enn i Norge. Vi synes Maiia har glidd godt inn i teamet vårt på MAKS, hun er en veldig positiv person som har bidratt mye både i forhold til jobb og arbeidsmiljø.

 

Har dere lagt noen planer framover?

Jeg håper å få Maiia med videre i arbeidet i flyktningetjenesten.