Formannskapet i Nærøysund kommune har, i møte 11. mars 2025, vedtatt å sende vedlagte forskrift til høring med høringsfrist 23. mai.
Forskriften er ny og omhandler tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. Dere er derfor invitert til å gi et høringssvar.
Bakgrunn
Nærøysund kommune har i dag ikke en forskrift for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. Kommunen plikter imidlertid å ha en slik forskrift etter Prop. 99 L (2015–2016) som vedtok endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven (rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester – kriterier og ventelister).
Regjeringen har gitt følgende årsaker til å forplikte kommunene til å vedta slik forskrift:
- «Regjeringen vil innføre nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. Helse- og omsorgsdepartementet foreslår derfor en lovhjemmel for å gi slike nasjonale kriterier. Hensikten med slike kriterier er å bidra til bedre forutsigbarhet og mer åpenhet rundt tildelingsprosessen.
- nntil nasjonale kriterier er på plass, foreslår Helse- og omsorgsdepartementet at den enkelte kommune på bakgrunn av kommunens helhetlige tilbud må gi forskrift med kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig i kommunen. Pasient eller bruker som med forsvarlig hjelp kan vente på en langtidsplass, men som fyller kommunens kriterier, skal ha rett til vedtak om dette. Kommunene skal etter forslaget føre ventelister over pasienter og brukere som venter på langtidsplass i kommunen.
- Kommunens forskrift skal også regulere hvordan kommunen skal følge opp personer som står på venteliste. Kommunene har ansvaret for å sørge for kommunale helse- og omsorgstjenester. De må etter forslaget være tydelige overfor egne innbyggere.
- Pasientens og brukerens rett til vedtak i dette systemet skal gi trygghet for at vedkommendes behov er sett og at et kommunalt tilbud om sykehjemsplass eller tilsvarende bolig er der når behovet oppstår.»
Konsekvenser av forskriften
Nærøysund kommune mener at forskriften har positive konsekvenser for kommunens innbyggere. Den styrker innbyggernes rettslige posisjon ved å spesifisere hvordan søknader om langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig skal behandles og hvilke kriterier som legges til grunn ved behandlingen.
I tillegg forplikter forskriften at kommunen fører ventelister og gjør det tydelig hvordan søknader skal prioriteres. Nærøysund kommune har i liten grad hatt behov for ventelister i forhold til langtidsopphold i sykehjem, men har i dag ventelister for søknader for andre boformer. Kommunen opplever en markant økning i antall eldre over 80 år og kan derfor forvente økt bruk av ventelister ved de ulike botilbud inkludert langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig.
De tre kriteriene nytte, alvorlighet og ressursbruk spesifiseres i forskriften for å gi veiledning til innbyggerne om hvordan kriteriene skal praktiseres. I forhold til ressursbruk er et viktig å presisere at prioritering av tiltak ikke betyr at brukeren kan nektes tiltak i seg selv, men at kommunen vil prioritere de tiltak som involverer lavest ressursbruk. All utøvelse av helsehjelp inneholder elementer av prioritering og kommunen gjør kontinuerlig ulike typer prioriteringer av helsehjelp allerede, men forskriften spesifiserer hvordan prioriteringer skal gjøres. De tre kriteriene er de samme kriterier som anvendes i spesialisthelsetjenesten og som ble anbefalt av det regjeringsoppnevnte Blankholm-utvalget i desember 2018.
Slik sender du inn høringssvar og hva skjer etterpå
Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at den som særlig berøres av en offentlig beslutning, skal høres. Vi trenger at dere deler lokalkunnskap og gir oss deres mening om forskriften som er ute på høring. Høring er prosessen, der den offentlige instansen ber berørte parter i saken om en skriftlig uttalelse, før det fattes en beslutning.
Dere trenger ikke ha et profesjonelt planspråk for å si deres mening! Det viktigste er å trykke "Send" innen høringsfristen.
Send innspill på e-post til post@naroysund.kommune.no,
eller lever/send til:
Nærøysund kommune
Postboks 133, Sentrum
7901 Rørvik
Noen tips til innspill:
- Skriv kort
- Gjerne ha med et konkret forslag til endring eller formulering som kan tas inn i forslaget til forskrift
- Ha med en overbevisende begrunnelse for hvorfor det er viktig
· Innspillet ditt blir offentlig tilgjengelig, så ikke skriv sensitive opplysninger.
Hva skjer når du har sendt inn dine innspill?
Når du sender inn et innspill til en høring, får du ikke noe direkte svar etterpå.
Alle innspillene blir lest og behandlet av administrasjon, og vurdert opp mot alt helsesektoren må ta hensyn til.
Innspillene følger forskriften når den legges fram for politikerne i formannskap 10. juni og kommunestyret 19. juni. Skriftlige innspill gjengis i saken som sendes til politikerne, med en kort kommentar fra administrasjonen med forslag til hvordan innspillet kan håndteres.
Etter høringsfristen 23. mai vil administrasjonen vurdere endringer i forskriften på bakgrunn av innspill. Hvis det er snakk om store endringer, må forskriften ut på en ny høring.
Utkast til Forskrift for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. (PDF, 184 kB)