Vil ha tett samarbeid om budsjettutfordringene

Torsdag 14. desember vedtok kommunestyret i Nærøysund Budsjettet for 2024. Den 15. desember hadde kommunedirektør Karl-Anton Swensen møte med de hovedtillitsvalgte i kommunen for gjennomgang av budsjettet. Kommunedirektøren ønsker god og tett dialog med de tillitsvalgte når kommunen skal spare inn 129 millioner kroner neste år, noe som fremkommer i kommunebudsjettet for 2024, og økonomiplanen for de kommende fire årene. 

Dagen etter at kommunestyret vedtok budsjettet for 2024 ble de hovedtillitsvalgte i Nærøysund samlet for å få en gjennomgang av budsjettet av kommunedirektør Karl-Anton Swensen (til venstre)

 

 

 

Fredag 15. desember ble det gjennom ført HTV-forum (hovedtillitsvalgt-forum). Kommunedirektør Karl-Anton Swensen  legger opp til faste månedlige møter med de tillitsvalgte i HTV-forum i arbeidet med å få kommuneøkonomien på rett kjøl.

 

Hovedtema på HTV-forum var kommunestyrets budsjettvedtak fra dagen før.  Vedtatt budsjett medfører en god del innstramninger i driften av Nærøysund. Det skal spares 129 millioner kroner i 2024 i forhold til driften i inneværende år. Kommunedirektøren ønsker å holde både ansatte og innbyggere i Nærøysund informert om det arbeidet som må gjennomføres. 

 

Kommunestyret vedtok at det ikke skal gjøres endringer i skole- og barnehagestrukturen i Nærøysund i 2024. Samtidig må det kuttes i kostnadene innen Oppvekst og familie. Sektoren skal i prinsippet ned 35 millioner kroner i helårsvirkning, noe som blant annet medfører reduksjon i antall ansatte på mange avdelinger. Dette vil medføre omfattende partssamarbeid med tillitsvalgte. 

Innen Helse og velferd skal utgiftene reduseres med 66 millioner kroner. Her starter arbeidet med en systematisk gjennomgang av alle tjenester innen sektoren umiddelbart. Også dette skal gjøres i nært samarbeid med tillitsvalgte. 

Teknisk skal spare 11,3 millioner kroner i forhold til inneværende år. Også her vil de tillitsvalgte bli involvert i deler av innsparingsarbeidet. 

 

Foruten innsparing på de ulike tjenesteområdene skal hele driften av kommunen gjennomgås. Blant annet skal man se på mulighet for salg og bedre utnyttelse av alle kommunens bygg og eiendommer. I tillegg skal det være en gjennomgang av innkjøpsordninger og andre avtaler, samt lederstrukturen på alle tjenesteområder. 

Kommunestyrevedtaket medfører at antall årsverk i kommunen skal ned fra 860 til maks 840 innen 1. oktober 2024. Det tas sikte på at det meste av dette kommer som følge av naturlig avgang, slik at man unngår oppsigelser. Gjennom et år er det mange som slutter og begynner i kommunen. Alle ledige stillinger skal gjennomgås før de eventuelt lyses ut. Formannskapet skal hver måned få en oversikt over antall ansatte på de ulike tjenesteområdene, samt oversikt over ulike kostnader, sykefravær, arbeidsmiljøtiltak og status for effektiviserende tiltak på alle kommunalområder. 

Ett av tiltakene for kostnadsreduksjoner er forslag om innføring av ubetalt matpause. Prosess med innføring av dette tiltaket vil starte tidlig i 2024, og er et kollektivt tiltak der hver enkelt kan bidra til kostnadsreduksjoner. Tillitsvalgte vil selvsagt involveres i dette arbeidet. 

 

 

Kommunedirektør Karl-Anton Swensen understreker viktigheten av trepartsamarbeidet hvor politikere, kommuneledelsen og tillitsvalgte deltar i jevnlige møter i administrasjonsutvalget, samt partssamarbeid med månedlige møter i HTV-forum for tillitsvalgte og kommuneledelsen. 

– Vi må jobbe sammen om de utfordringene vi har i driften av kommunen, sier kommunedirektøren, som har god tro på at Nærøysund kommune skal komme gjennom de utfordringene som ligger her, og samtidig fortsatt gi gode tjenester til innbyggerne. 

 

Se budjettvedtaket fra kommunestyret her (PDF, 114 kB)

Se alle dokumenter fra kommunestyremøtet 14. desember her