Tilskudd til innsamling og registrering av stedsnavn.

I statsbudsjettet for 2024 er det satt av 1 540 000 kroner til en tilskuddsordning for innsamling og registrering av stedsnavn. Kulturdepartementet har gitt Språkrådet i oppdrag å forvalte ordningen. Kommuner, privatpersoner, historielag og andre lag og foreninger kan søke på disse midlene. Søknadsfristen er 1. mai 2024

Stedsnavn er viktige språklige kulturminner. De fleste eldre stedsnavn er overlevert muntlig fra en generasjon til den neste. Endringene i bosettingsstrukturen og overgangen til maskinelle driftsformer i primærnæringene gjør at mange gamle stedsnavn går ut av bruk. Kulturarven som disse navnene representerer, står i fare for å gå tapt når de siste som kjenner til og bruker navnet, faller fra.

Formålet med tilskuddsordningen fra Språkrådet er å bidra til å berge denne kulturarven ved å gi støtte til lokale aktører som vil samle inn stedsnavn. Innsamling og registrering skal samordnes, slik at navna kan bli tilgjengelige for flest mulig. Det materialet som blir samlet inn, skal derfor legges inn i en nasjonal navnebase som er under utvikling. Gjennom dette verktøyet kan navnene legges direkte inn på elektroniske kart. De som registrerer og samler inn stedsnavn, skal kunne legge inn opplysninger knytt til navnet, inkludert lydfiler med uttaleopplysninger og bilde av stedet. Det blir lagt opp til at fagpersoner i ettertid skal kunne kvalitetssikre data og legge til opplysninger, for eksempel om den språklige betydningen av navnene.

Nærøysund kommune oppfordrer privatpersoner, historielag og andre lag og foreninger som ønsker å bidra til å ivareta stedsnavn om å søke på tilskuddsordningen.

 

Les mer om ordningen hos Språkrådet:

https://www.sprakradet.no/Sprakarbeid/Stedsnavn/tilskuddsordning-for-innsamling-av-stedsnavn/

 

https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt/2024/kjar-stad-har-mange-namn/?ref=sollia.net

 

 

Søknadsfristen er 1. mai 2024.