Skal gi ROM for erfaringsutveksling

I slutten av november vil det første ROM-møtet innen rus- og psykiatritjenesten i Nærøysund gjennomføres. ROM er en felles læringsarena der fagfolk og pårørende møtes til likeverdig dialog og utveksle kunnskap og erfaringer. 

Ansatte i rus- og psykiatritjenesten i Nærøysund er sertifiserte møteledere for ROM-samlinger. Fra venstre: Natthida Storvold, Rita Sandberg, Hildur Marit Strand, Tonje Nygård, Elin Horsfjord Vikan og May-Linn Waagø. I tillegg skal Veronica Johansen være med.

 

Det er organisasjonen Voksne for barn som har utviklet løsningen ROM, og dette er gjennomført i flere kommuner. Nå er det klart for oppstart i Nærøysund. Foreløpig er det planlagt fire samlinger det kommende halvåret. Første samling blir 28 november. De tre neste vil bli på nyåret. 

– Dette er ikke et kurs, men en dialog mellom pårørende og fagfolk, hvor vi utveksler erfaringer og tanker som skal videreutvikle tjenestetilbudet, sier psykiatrisk sykepleier Natthida Storvold ved Mestringsenheten i Nærøysund kommune. Samtalene vil ledes av en sertifisert møteleder og hvert møte har fokus på et eget hovedtema. Kvelden innledes med et bidrag fra en fagperson og en pårørende ut fra kveldens tema. En referent fanger opp viktige momenter og dette tas med videre i anonymisert form. Hvert møte er et fortrolig ROM mellom alle deltakerne. 

Det er gratis å delta på ROM-tilbudet og alle som føler seg som pårørende eller berørt til en person med rus eller psykiske problemer kan delta. Man kan melde seg på ett eller flere møter. Det er ikke en fast gruppe, men åpen for alle som vil.  Det vil bli holdt møter annenhver gang på Friskhus på Kolvereid og Stua på Viknatunet på Rørvik. ROM ledes av en ROM-leder og en co-leder. De har ulike roller, men skal sammen jobbe for å holde god struktur, jobbe aktivt for likeverdighet og belyse tema gjennom kunnskap og erfaringer fra deltakerne på ROM.

Formålet med ROM er at hjelpeapparatet skal tilby best mulige tjenester til de som påvirkes av en utfordrende livssituasjon. Nærøysund kommune vil se på om tilbudet også kan brukes i andre tjenester der det er aktuelt. 

Følgende tidspunkt og tema er planlagt for ROM for det kommende halvåret:

28. november: «Hvordan leve med en person med psykiske helseutfordringer/rusutfordringer?»

30. januar: «Å bli sett og hørt – hvem ivaretar de pårørendes behov?»

19. mars: «Hvordan ivareta seg selv og familien?»

23. mai: «Hvordan være pårørende og fagperson når den som er syk/avhengig ikke ønsker hjelp?»

 

Les mer om ROM hos Voksne for barn

Kontaktinformasjon

Brukerkontoret - søknad om tjenester
E-post
Telefon 91 86 85 52
Natthida Storvold
Behandler - Mestringsenheten
E-post
Mobil 94 03 85 04