Plätzchen für Weihnacht

Tyskelevene i 9. klasse på Rørvik skole fylte kakeboksene sine med tyske småkaker. Det med hjelp fra lærer Kari Anne Risvik Strand og tyske Ricarda Lange 

Overskriften er tysk og betyr «småkaker til jul». Tysk og småkaker var i fokus for en del av niendeklassingene på Rørvik skole i forrige uke. Oppskriften fikk de direkte av en tysk lærer.

Elevene som har tysk som fag på Rørvik skole har for tiden en ekstra lærer med i undervisningen. Det er Ricarda Lange, som gjennom et utvekslingsprogram skal være elleve uker i Rørvik både for å selv lære mer om norsk kultur og selv lære bort litt om tysk kultur til elever på skolene i Rørvik. I løpet av de ukene hun er i Rørvik skal hun undervise elever i tysk både på Rørvik skole og Ytre Namdal videregående skole.

Det er gjennom et utvekslingsprogram i regi av Goethe-institut i Tyskland at Ricarda Lange er i Nærøysund fra begynnelsen av oktober og fram nesten til juleferien. Tysklærer ved Rørvik skole Kari Anne Risvik Strand er hennes kontaktperson lokalt, og det var også hun som fikk organisert at Ricarda kunne komme til Rørvik.

 

Som en del av undervisningsopplegget til elevene på niende trinn ved Rørvik skole har Ricarda delt oppskrifter på typiske tyske småkaker med elevene. Dette er småkaker som er vanlige til jul på samme måte som vi kjenner småkaker her hjemme.

– Vi fikk utdelt oppskriftene på tysk, og måtte oversette og finne ut ingrediensene, forteller åttendeklassingene. De forteller at de brukte litt tid på å finne ut hva de forskjellige småkakene skulle inneholde. Elevene ble delt inn i fire grupper som fikk en oppskrift hver. Etter at de hadde oversatt oppskriftene gikk de i gang med å bake. De fire sortene var Lebkuchen, Mandelhorn, Zimtsterne og Vaniljegipferl. Dette gjorde de sist onsdag.

 

– Alt var godt – unntatt Lebkuchen, sier en av elevene. I tysktimen på fredag fikk de smake på baksten, og den var de godt fornøyd med. Mange likte også Lebkuchene. En del kaker er ennå igjen slik at de kan få en smak nå og da fram mot jul. Elevene synes dette var en fin måte å lære mer tysk på. For lærer Kari Anne Risvik Strand var dette første gang hun har vært med på at elevene har laget småkaker etter tysk oppskrift, og hun synes også dette ble vellykket.

 

Se bilder fra bakeprosessen under:

(Foto: Kari Anne Risvik Strand)