Nå får du vigselsattesten digitalt

Fra 1. mars 2020 vil Skatteetaten lansere en ny praksis ved bekreftelse på vigsel. Istedenfor å få tilsendt en vigselsattest vil par som vigsles i fremtiden få en elektronisk bekreftelse på vigsel i Altinn.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Fra 1. mars vil du som nygift motta bekreftelse på vigsel digitalt fra Folkeregisteret i stedet for å motta en vigselsattest på papir i postkassen. 

Hvert år sender Folkeregisteret ut rundt 18 000 signerte og stemplete vigselsattester på papir som brevpost. Fremover vil du som har giftet deg motta en digital bekreftelse i din innboks i Altinn på registrering av inngått ekteskap. Dersom du ikke er digital bruker, får du bekreftelsen i posten. 

 

Borgerne forventer digital kommunikasjon
– Samfunnet vårt blir mer og mer digitalt. De fleste borgere har derfor en forventning om at tjenester og informasjon fra offentlige myndigheter er så lett tilgjengelig som mulig. Det er en av grunnene til at vi nå bekrefter inngåelse av ekteskap digitalt fremfor å sende en vigselsattest som post, forklarer Torstein Hoem, fungerende direktør i divisjon informasjonsforvaltning i Skatteetaten.

Bakgrunnen for den nye tjenesten er Skatteetatens arbeid med å modernisere Folkeregisteret som blant annet skal forenkle og digitalisere Folkeregisterets innbyggertjenester.

 

Fortsatt mulig å få en «klassisk» vigselsattest

Dersom du som nygift likevel ønsker å få utstedt en vigselsattest på papir, vil det fortsatt være mulig å bestille en vigselsattest fra Skatteetatens nettsider. For personer som ikke er bosatt i Norge, men gifter seg etter norsk rett, vil Folkeregisteret fortsatt sende ut en vigselsattest i brevpost. Dette fordi personer bosatt i utlandet har behov for en slik attest for å registrere vigselen i sitt lands folkeregister.

– Ved å utstede vigselsattester kun ved behov, vil Skatteetaten spare kostnaden og tiden det tar å skrive ut, signere, stemple og sende ut om lag 18.000 vigselsattester i posten per år, sier Hoem.

Digital utsendelse av bekreftelse på vigsel er en av mange moderniserte tjenester fra Folkeregisteret som innbyggerne vil nyte godt av.

Den nye praksisen med å sende ut bekreftelse på vigsel digitalt trer i kraft 1. mars 2020.

 

 

For å avspeile de nye rutinene vil følgende sider endres/oppdateres på Skatteetaten.no:

 

Les mer om vigsler i Nærøysund kommune her:

https://www.naroysund.kommune.no/politikk-og-samfunn/vigsler/

 

Nå får du tilsendt vigselsattesten digitalt når du gifter deg hos kommunen eller på andre måter her i Norge.