Laksfiletering på timeplanen

 Denne uken fikk niendeklassingene ved Rørvik skole rundt 60 kilo laks fra Emilsen Fisk AS. Disse fikk de lære å filetere, og de skal ha med seg i matpakken når de skal ut på tur.

Alle elevene fikk prøve å filetere laks.

 

 Nærøysund er en av landets aller største lakseprodusenter, og dermed passet det godt å ha fokus på laks da temaet i faget mat og helse var lokal matkultur og identitet. Det lokale oppdrettsselskapet Emilsen Fisk ga bort tre kasser, med til sammen rundt seksti kilo laks til skolen. Det gjorde at de aller fleste av elevene på trinnet fikk prøve seg på filetering av laks.

– Noen har filetert mange ganger tidligere og har godt grep om dette, mens for mange er det første gang de prøver, forteller lærer Silje Williksen. Hun demonstrerte fileteringen for elevene før de gruppevis gikk i gang med fileteringen. Litt utfordrende synes elevene det var å få til helt perfekte fileter uten skinn, men resultatene de kunne vise til var slett ikke ille.  

Lærer Silje Williksen serverte elevene laks med ponzu-saus som falt i smak hos flere av niendeklassingene.

Filetene som elevene skar til ble delt opp i mindre stykker og fryst ned. De skal tas fram igjen når niendeklassingene skal på tur. Da skal det lages laksepakker som elevene skal ha til lunsj. Litt fersk – og rå laks – fikk elevene likevel smake på. Lærer Silje Williksen hadde forberedt laksefileter med ponzu-saus som en smakebit. Noen var skeptiske, mens andre gjerne tok en ekstra bit.