Kreative elever premiert for gode ideer

I oktober ble ungdomsskoleelever fra hele Trøndelag utfordret til å komme med gode løsninger for havbruksnæringen i regionen. Tiendeklassinger fra Rørvik skole stakk av med to av tre premier når en av problemstillingene skulle løses. 

De to gruppene fra Rørvik skole som ble premiert for sitt forslag ble gratulert av Monika Hansvik fra Ungt Entreprenørskap, ordfører Amund Hellesø og rektor Mona Solsem.

 

Onsdag 18.oktober gjennomførte Ungt Entreprenørskap i Trøndelag Blå Innovasjonscamp på Frøya sammen med Blått kompetansesenter og Guri Kunna VGS. Innovasjonscampen var både for elever som møtte opp på Frøya og elever fra hele Trøndelag som deltok på en digital utgave av campen. 

 

Alle deltakerne fikk mulighet til å prøve seg på problemer som aktører innen blå næring opplever. Elevene fikk velge mellom tre ulike problemstillinger, det var følgende utfordringer fra disse bedriftene. 

Arnarlax; Hvordan kan vi få ut slam fra tanken så fort som mulig uten at det påvirker fisken?

Eidsvaag; Hvordan kan vi skape den perfekte utdanningen og/eller arbeidsplassen innen maritim næring?

Måsøval; Hvordan kan vi redusere eller eliminere proteinskummet som oppstår under avlusningen, samtidig som vi bevarer effekten av den mekaniske avlusningen?

 

 

Det var i sistnevnte kategori elever fra Rørvik skole utmerket seg godt. Blant de 560 elevene fra hele Trøndelag fikk tiendeklassinger fra Rørvik både 1. plass og 3. plass for sine forslag.

Gruppa som juryen mente hadde den beste løsning foreslo å lage et enkelt filtreringssystem som kan fange opp skummet og samle det i en tank. Skummet kan da brukes til framstilling av proteinpulver som igjen kan brukes til dyrefor. Juryen mente dette var både gjennomførbart og bærekraftig ettersom avfallet kan brukes på andre områder. 

Vinnerlaget besto av: Yones Almousa,Yanspasasiri Phrmmana, Vilde Othelie Sørø og Silje Hanssen Haug

Gruppa som kom på tredjeplass hadde et mer kompleks forslag til løsning hvor vanntrykk holder lus og proteinskum samlet øverst i en tank, og rent vann kan tappes ut nederst i tanken. 

Laget som hadde denne ideen besto av: Aulrius Sakavicius, Oliver Nyheim Pettersen, Thilde Vatsøy og Ane Haugan Holberg.

Elever fra Ytre Namdal gjorde rent bord i denne kategorien, ettersom elever fra Leka skole tok andreplassen mellom de to gruppene fra Rørvik skole. 

 

Les mer hos Ungt Entreprenørskap

Se forslagene presentert her:

Førsteplassen: 

 

Andreplassen: