Informasjon angående vaksine mot pneumokokker (lungebetennelse)

Informasjon fra kommuneoverlegen i forbindelse med vaksinering av lungebetennelse forårsaket av pneumokokker. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

 

Folkehelseinstituttet gikk ut med en anbefaling om at personer i risikogruppen for influensa også skal vaksinere seg mot lungebetennelse forårsaket av pneumokokker. Anbefalingen er ikke noe nytt men bare en bekreftelse av tidligere anbefaling. Helsestasjonene i Nærøysund har tilbudt dette i mange år, det anbefales å ta ny vaksine etter 10 år. Mange har allerede tatt den og trenger da ikke ny vaksine nå. 

Det har vært en del feilinformasjon eller misforståelse som la folk tro at dette beskyter dem mot infeksjon med koronavirus. Dette er ikke korrekt. Infeksjon med corona er en virusinfeksjon som det ikke finnes vaksine imot. Vaksinen som anbefales kan imidlertid forhindre at man får en lungebetennelse forårsaket av pneumokokker i tillegg til koronasmitten.  

Det har vært i flere år nå at det har vært for lite vaksine for alle bestillinger og vi ser også per i dag at lageret er tomt ikke minst på grunn av den enorme etterspørselen. Apotekene har klart å skaffe noe men ikke nok. Om man er interessert i vaksinen som heter Pneumovax bør man be fastlegen om resept slik at apoteket bestiller og informere når den har kommet så kan den settes på helsestasjon eller hos fastlege. Vaksinen er på blå resept for alle som ikke har miltfunksjon (disse er som regel vaksinert), personer etter gjennomgått stammcelletransplantasjon eller HIV-infiserte. Alle andre må dekke kostnadene selv. 

Man kan sjekke om man har fått vaksinen ila de siste 10 år ved å sjekke på www.helsenorge.no etter å ha logget seg in med Bank-ID og søker under mine vaksiner.  

Du kan lese mer om vaksinen her: 

https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/tema/vaksine/infoskriv-pneumokokkvaksine/infoskriv-vaksine-mot-pneumokokksykdom.pdf