I år blir TV-aksjonen digital

Årets TV-aksjon er digital. Nærøysund kommune markerer aksjonen med en videoserie i forkant av aksjonsdagen 18. oktober. 

På grunn av koronaepidemien er årets TV-aksjon digital.  Det betyr at det ikke er noen som ringer på hjemme hos deg med bøsse i hånda på søndag 18. oktober, men du kan gi støtte gjennom de som har registrert seg som digital bøssebærer. Du kan også være digital bøssebærer om du ønsker det!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

TV-aksjonen 2020 har navnet «Et hav av muligheter» og hovedfokuset er på rydding av plast i havet. Nærøysund er den kommunen i landet med lengst kystlinje, og derfor er det naturlig at også vi engasjerer oss sterkt aksjonen. «Et hav av muligheter» fokuserer i stor grad på rydding i de områdene der plastforsøplingen er størst, det vil si i Sørøst-Asia, men ettersom alt i havet henger sammen vil rydding av verdenshavene og forebygging av forsøpling også ha betydning for oss.

 

Skal redusere plastmengden

Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet. Det er anslått at i verdens hav finnes det rundt 150 millioner tonn med plast. Dette truer både dyrelivet i havet og naturen for øvrig. De senere årene har det vært økt fokus på problemet med plast i havet og dette intensiveres med TV-aksjonen.

Det er WWF som står for innsamlingen, og de har som mål at det skal være null plast på avveie innen 2030. Pengene skal gå til både innsamling av plast og tilrettelegging for bedre avfallssystemer som skal forhindre at plast og annet avfall kommer ut i naturen.

 

Lokal markering på video

Ettersom det ikke blir ordinær bøsseinnsamling i år er kommunene oppfordret til å sette ekstra fokus på TV-aksjonen. Nærøysund kommune har i denVaraordfører Terje Settenøy har vært reporter for å sette lokalt fokus på TV-aksjonen og plastsøppel i havet. Blant de som har fått besøk er John Einar Løkkhaug i Oppdretternes Miljøservice som de siste årene har ryddet mange tonn med søppel langs strandlinjen i Ytterdistriktet.  anledning laget en serie med videoreportasjer. Varaordfører Terje Settenøy debuterer som reporter og reiser rundt i kommunen for å snakke med folk om plast og plastforurensning. Blant annet er noen av kommunens øvrige kommunepolitikere utfordret til å fortelle om sine hjemplasser og hvordan plast fra havet dukker opp der. Det er også næringsaktører i Nærøysund som har tatt tak i plastutfordringen og jobber med dette i stor skala. De har også fått besøk av varaordføreren. Serien vil vises på kommunens facebookside og her på hjemmesiden i uken fram mot TV-aksjonen.

 

Bli digital bøssebærer

Ettersom det ikke er en ordinær dør-til-dør-aksjon i år så oppfordres alle som kan og vil til å bli digital bøssebærer.

Dersom du vil bli digital bøssebærer kan du melde deg på blimed.no. Da får du din egen bøsse som du kan bruke for å utfordre venner, naboer, kollegaer og andre til å støtte aksjonen. Du kan registrere deg som bøssebærer helt fram til 1. november, men oppfordringen er å gjøre det så raskt som mulig.

Les mer om det å være digital bøssebærer her:

https://blimed.no/hva-er-digital-boessebaerer/for-boessebaereren/

 

Du kan se noen av de lokale TV-aksjon-videoene under:

Del 1: Appell fra ordfører, samt besøk på Steine hos Marit Dille

 

I første del besøker vi Steine på Abelværhalvøya der plast kommer inn fra storhavet rett utenfor. Høyres Marit Dille har bodd mesteparten av sitt liv i dette området og forteller om sin erfaring med søppel i havet. Ordfører Amund Hellesø kommer også med en appell til innbyggerne. 

 

 

Del 2 - på strandrydding med Oppdretternes Miljøservice

 

I denne delen møter vi representanter fra Oppdretternes Miljøservice som de siste årene har engasjert ungdom i sommerjobber til å rydde søppel i strandsonen. De har nå også et team som driver med rydding året rundt.

 

 

Del 3 - Besøk hos Espen Lauritzen på Hunnestad

 

I del tre besøker vi Hunnestad på Ytre Vikna. Senterpartiets Espen Lauritzen snakker blant annet om konsekvensene av forsøpling i havet for de som driver med landbruk i de kystnære områdene i Nærøysund.

 

 

Del 4: Besøk hos Noprec på Matmortua

 

I denne delen besøker vi Norwegian Plastic Recyceling på Matmortua i Nærøysund som har blitt ledende i å utnytte plastavfall fra blant annet havbruksnæringen. Plast som i havet er bortkastet ressurser.

 

Del 5: Tur til Opløfjorden med Frode Setran og Roy Angelo

I del fem besøker vi Salsbruket og Opløfjorden. Arbeiderpartiets Roy Angelo og SVs Frode Setran viser fram sitt område langs fjorden som har mange fine turområder, men som også opplever at det kommer inn plast fra havet.

 

 

Les mer om TV-aksjonen 2020 her