Har snekret sammen et spennende tilbud

Et samarbeid med byggfag på Ytre Namdal videregående skole bidrar til at seks elever fra Austafjord skole en dag i uken får prøve seg praktisk håndverksarbeid. Det er noe både elevene selv og begge de involverte skolene synes er veldig positivt. 

Austafjord-elevene Oliver Valø Nygaard, Petter Ulsund, Alf Kristian Sandnes, Olav Vågø Fjukstad, Oskar Ulsund og Ørjan Rosenvinge Bondø bruker hver onsdag til praktisk arbeid og hyttebygging.

 

 

Som en del av valgfaget Arbeidslivsfag får seks ungdomsskoleelever ved Austafjord prøve seg i snekkeryrket hver onsdag. Siden midten av september har de jobbet side om side med elver på byggfag som setter opp en hytte i nærheten av Garstad. 

– Elevene fra Austafjord fikk HMS-opplæring og opplæring i bruk av utstyret og ganske raskt klarte de seg uten særlig hjelp. Det er veldig interesserte elever vi har her, forteller lærer Ståle Valø fra Ytre Namdal videregående skole. Han er veldig fornøyd med det samarbeidet som har kommet i gang. Det at ungdomsskoleelever får øynene opp for byggfag betyr mye for fremtidig rekruttering til yrket. 

– Jeg håper at disse søker seg til oss når de er ferdig med ungdomsskolen. Innen byggfaget er de nesten garantert lærlingeplass i lokale bedrifter. Etterspørselen er stor etter fagfolk, sier Ståle Valø.

Lærerne Ståle Valø fra YNVS og Erlend Heimsvik fra Austafjord skole er godt fornøyd med samarbeidet som gir elevene fra ungdomsskolen mulighet til å prøve seg på en byggeplass.

Kontaktlærer Erlend Heimsvik ved Austafjord skole er veldig takknemlig for at YNVS var villig til å samarbeide og gi elevene mulighet til å prøve seg på en byggeplass. 

– YNVS stiller med opplæring, samt utstyr og klær til ungdomsskoleelevene. Jeg synes dette er en vinn-vinn-situasjon der elevene blir introdusert for byggfaget og kanskje søker seg til YNVS, og for oss på Austafjord skole så betyr det mye at elevene får prøve seg på et prosjekt som dette, sier Heimsvik. Ungdomsskoleelevene gjør stort sett de samme oppgavene som elvene fra videregående. Det hamres, skrus og sages flittig når elevene tilbringer hele onsdagen her hver uke. 

– I tillegg til dette praktiske oppdraget har vi utfordret dem til å lage et anbud bygging av et uthus. Da får de lære litt om å beregne kostnader og arbeid på det også, forteller Erlend Heimsvik. 

 

Heimsvik sier at skolen ser på muligheten til å få til lignende tilbud også for andre yrkesretninger. Han ser at det betyr mye for ungdommene å være med på dette. Det gir motivasjon de andre dagene i uken når de er på skolen. Elevene selv gir uttrykk for at de trives med oppgavene de får og at de lærer mye av skoledagene med praktisk arbeidslivsfag. 

I første omgang skal elevene jobbe med hyttebyggingen i alle fall fram til nyttår. Når den er ferdig håper de å kunne bli med på et nytt prosjekt resten av skoleåret.