Kommunedirektør Karl-Anton Swensen og enhetslederne Trine Kvalø, Anita Hansen og Tove Severeide hadde et informativt møte med Linda Brekk og Marianne Wold fra Pasient- og brukerombudet i Trøndelag.
– Det er flott at vi blir kjent med Pasient- og brukerombudet som er en god og viktig aktør innen helse- og velferdstjenestene. Helse- og velferdstjenester utgjør et komplisert landskap hvor det er nødvendig med slike aktører som kan gi bistand til den enkelte innbygger, sier kommunedirektør Karl-Anton Swensen etter at han torsdag 10. april hadde et møte med Linda Brekk og Marianne Wold fra Pasient- og brukerombudet i Trøndelag. Med på møtet var også enhetslederne innen helse Tove Severeide, Anita Hansen og Trine Kvalø.
Brekk og Wold forteller at de prøver å få til slike kommunemøter for å ha dialog med kommuneledelsen, men for kommuner langt unna Trondheim blir det ofte lenger mellom møtene. Dette var første gang kommuneadministrasjonen i Nærøysund har hatt et slikt møte med representanter fra ombudet, og det var heller ikke noe tilsvarende møter de siste årene i de gamle kommunene. Dette ble derfor et nyttig møte for begge parter der man delte kunnskap om sin virksomhet.
Representantene fra Pasient- og brukerombudet presenterte blant annet sin ferske årsrapport. På grunn av lave tall kunne de ikke presentere statistikk kun fra Nærøysund, men de kunne bekrefte at Nærøysund ikke skiller seg ut fra landsstatistikken. Den viser at når det gjelder saker innen kommunal sektor er det henvendelser om fastlegetjenesten det er klart mest av på landsbasis – nesten like mye som de andre områdene til sammen. Samtidig gikk antallet saker tilknyttet fastlegetjenesten noe ned i 2024 etter å ha steget hvert år siden 2016. Deretter er saker tilknyttet sykehjem, helsetjenester i hjemmet samt legevakt saker som pasientombudet får flest henvendelser om innenfor kommunale tjenester. Innen spesialisthelsetjenesten, altså helseforetakene og sykehusene er det saker tilknyttet psykisk helsevesen som utgjør flest henvendelser fulgt av kirurgi.
Pasient- og brukerombudets råd er å forsøke å løse saker som dukker opp på lavest mulig nivå. De oppfordrer også til å ta kontakt så tidlig som mulig, og at man gjør det skriftlig slik at man har dokumentasjon på dialogen. De viser også til man kan finne mye info for både pasienter og brukere samt kommunen på Helsedirektoratets nettside som gir veiledning og informasjon.
– Det ble et godt og informativt møte. Det er positivt at Pasient- og brukerombudet reiser ut til kommunene og viser hvordan en på best mulig måte kan samhandle om oppfyllelse av pasienter og brukeres rettigheter, sier Karl-Anton Swensen om møtet.