Først i landet med nye resirkuleringsbokser

Elevene på mellomtrinnet på Kolvereid skole var de første som fikk utdelt de nye kildesorteringseskene som Namdal ressurs, MNA og Retura NT har utviklet og som kan bli vanlig i mange klasserom og barnehager.  

Flere av skolene i Nærøysund blir de første som kan ta i bruk nye kildesorteringsbokser som MNA, Retura NT og Namdal ressurs har utviklet. Målet er at dette skal kunne tas i bruk av skoler og barnehager over hele landet.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Skoler og barnehager har i lang tid hatt et sterkt ønske om å kildesortere avfallet som oppstår i løpet av en vanlig dag. Dette har vist seg vanskelig å få til av flere grunner, og en av grunnene har vært tilgang på rimelig utstyr for å ha inne i skolebygg og barnehager.

Namdal Ressurs har designet og utviklet en ny og mye rimeligere løsning for klasserom.. Det er rett og slett et sett med pappesker som er tilpasset det areal som er tilgjengelig i klasserom, og de fire eskene er merket med de avfallstypene vi er vant til fra våre egne boliger. Det vil si papp og papir, plast, matavfall og restavfall. Disse kan plasseres i klasserommene og elevene kan dermed sortere avfallet på skolen enda bedre enn tidligere.  Den er ikke like holdbar som et kildesorteringsmøbel i tradisjonell forstand, men er til gjengjeld mye rimeligere å bytte ut

 

I første omgang er det 14 skoler i Namdalen som har takket ja til å få utdelt klassesett av kildesorteringseskene. Tre av18 klassesett hadde Bernt-Even Seierstad fra Namdal Ressurs, Bård Sandnes fra MNA, Silje Brøndmo fra Namdal ressurs og Margareth Skorstad fra Retura NT med seg til Kolvereid skole denne uka.  disse er i  Nærøysund. Kolvereid skole var den aller første skolen som fikk utdelt esker. Tirsdag tok Margareth Skorstad fra Retura NT, Bård Sandnes fra MNA samt Bent Even Seierstad og Silje Brøndbo fra Namdal Ressurs turen til Kolvereid for å overlevere resirkuleringssettene.

Namdalen har vært i front i flere tiltak for å bidra til miljøvennlig innsamling av avfall. Det var her både Skvetten-aksjonen og Batte Batteri-innsamlingen startet. Det interkommunale avfallsselskapet MNA har bidratt mye til at dette har blitt mulig. De andre aksjonene har bredt seg utover landet, og det håper initiativtakerne for dette tiltaket at denne løsningen også skal gjøre.

 

I tillegg til Kolvereid skole har Rørvik skole og Nærøysundet skole takket ja til å motta jkildestorteringseskene. I første omgang retter tiltaket seg mot elever på mellomtrinnet, men målet er at alle klassetrinn, samt også barnehager skal kunne ta i bruk denne løsningen.   

På eskene er det en tegning av en gaupe. Målet er på sikt å få til en navnekonkurranse for denne gaupa. Det vil skje etter at flere av skolene har fått utdelt sine klassesett.

Slik skal eskene plasseres ut i klasserommene. De er hektet sammen i bunn og er merket med ulike symboler for resirkulering på toppen. Disse er de samme som elevene kjenner fra kildesortering hjemme.