Fikk råd om skole/hjem-samarbeidet

Anette Nagelhus holdt foredrag for ansatte og foreldre ved Austafjord skole onsdag 27. september.

Onsdag 27. september hadde Austafjord skole samling med ansatte og foreldremøte. Samlingen og foreldremøtet handlet om det viktige skole/hjem-samarbeidet, og ble ledet av Anette Nagelhus fra foreldreutvalget i grunnopplæringen (FUG).

FUG er et fritt og uavhengig organ som skal jobbe for et godt skole/hjem-samarbeid og ivaretakelse av foreldrenes interesser i denne sammenhengen. En av hovedoppgavene er å gi råd og veiledningen til foreldre, skoler og skoleeiere om godt skole/hjem-samarbeid.

Tematisk handlet samlingene om foreldrene som ressurs og hvordan foreldre kan bidra til å skape trygge klassemiljøer der alle føler seg inkludert.

Austafjord skole har et godt samarbeid med foreldrene men både ansatte og foreldre fikk gode innspill og inspirasjon til hvordan vi kan videreutvikle det gode samarbeidet. Alle foresatte og ansatte har samme mål; en best mulig oppvekst og en best mulig faglig og sosial utvikling for barna våre.

Med bakgrunn i erfaringer fra sitt arbeid og forskning har FUG har utarbeidet 10 råd for samarbeid og inkludering

  1.  Smil og si «Hei» til barn, ungdom og foreldre. Vi trenger alle å bli sett og møtt for den vi er!
  2. Bry deg og vær nysgjerrig på det som foregår blant barn og unge, både fysisk og digitalt. Forsøk å forstå framfor å dømme. La det være lov å trå feil.
  3. Våg å være den «kjipe» voksne som setter krav og grenser. Allier deg gjerne med andre foreldre. Barn og unge trenger rammer og varme, trygge, tydelige voksne som følger opp.
  4. Finn juvelen i barn og ungdom – også de som ikke er dine egne! Alle har et talent eller en egenskap vi som voksne kan verdsette.
  5. Tenk «Alle med» når noe skal skje. Etterspør de som uteblir.
  6. Ha et positivt fokus! Ta andres barn og ungdommer «på fersken» i å gjøre noe bra. Det vi fokuserer på, får vi mer av!
  7. Vær ambisiøs, ikke bare på eget barn og ungdommers vegne men også på vegne av fellesskapet. Elever trives og lærer best der hvor klassemiljøet er trygt og godt!
  8. «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!» I sum kan du og foreldregruppen du tilhører, bidra med mye – på mange områder.
  9. «Det du ikke vet, kan du ikke gjøre noe med.» Si ifra til skolen, både når ting fungerer og når det oppstår krevende situasjoner. Jobb for at det samme er mulig innad i foreldregruppa.
  10. «Alt kan sies - det handler bare om hvordan man sier ting.» Vær vennlig og oppriktig. Vis interesse og lytt til andre. Ha respekt for andres synspunkter og rom for å skifte mening.

 

Les mer om FUG her:

https://foreldreutvalgene.no/fug/

Austafjord skole takker Anette for inspirerende samlinger som har gitt mange poenger til ettertanke, både for den enkelte ansatte, den enkelte foreldre og for oss som fellesskapet rundt barna.