Fagdagene blir holdt på Kolvereid og Rørvik, og samler ansatte fra tjenestene til hjemmesykepleien på Kolvereid og Rørvik, Soltoppen, Sjøsiden og praktisk bistand. Det er ansatte selv som står for å undervise kollegaene sine i ulike tema.
– Denne gangen hadde vi fallforebygging, kommunikasjon med personer med demens, helseveiledning og introduksjon til palliativ plan og forhåndssamtaler som tema. Den røde tråden i høstens tema har vært ulike kommunikasjonstilnærminger og introduksjon til nye måter å jobbe på, opplyser avdelingsleder ved hjemmetjenesten på Kolvereid Anne Toril Brøndbo.
Målrettet helseveiledning
Hjemmetjenesten har siden januar 2023 jobbet med å utvikle målrettet helseveiledning som en del av sine arbeidsoppgaver. de har hatt en dedikert ansatt til å jobbe med dette . Det er Jan Morten Stræte, som sammen med avdelingslederne i hjemmesykepleien har jobbet frem denne arbeidsmetoden. Jan Morten Stræte er geriatrisk sykepleier ansatt ved avdeling Kolvereid. Han startet i januar 2023 med å utvikle dette i 20 prosent av stillinga si. Høsten 2023 startet han også å jobbe med dette på Rørvik i 20 prosent.
Helseveiledning handler om å tilby skreddersydd rådgivning til tjenestemottakere slik at de selv kan ta informerte valg om egen helse. Dette har bidratt til at tjenestemottakerne har opplevd økt mestring og gjør det lettere å navigere seg gjennom helsetjenestene som Nærøysund kommune tilbyr. Det å jobbe på denne måten har vært svært meningsfylt for Jan Morten, da han kan bruke den kompetansen han besitter mest av på best mulig vis. Innenfor tjenesten har man sett positive resultater for de som har mottatt målrettet helseveiledning. Fremover vil det være fokus på flere fagområder i tjenesten hvor de ønsker å spisse bruken av kompetansen ansatte besitter, slik at de som bor hjemme kan føle på økt trygghet og kvalitet.
Jan Morten StræteProsjekt: palliativ plan og forhåndssamtaler
Nærøysund kommune har mottatt 360 000 kroner i tilskudd i 2024 for et kompetansehevende prosjekt for lindrende behandling ved livets slutt. Målet med prosjektet er å utvikle palliative planer som gir både pasienter, deres pårørende og helsepersonell en bedre oversikt. Fagdagene neste vår vil fokusere på hvordan tjenestene skal implementere palliativ plan.
Prosjektgruppa har i forbindelse med implementeringen invitert inn eksterne forelesere som har jobbet med dette over mange år, og de kan bidra med å gi oss en god kickstart på denne arbeidsmetoden i Nærøysund. I tillegg til de eksterne foredragsholderne, vil ansatte selv dele sin kunnskap rundt ulike tema som er relevant for prosjektet med sine kollegaer. Ansatte setter stor pris på at engasjerte kollegaer deler av kunnskap i tema de brenner for, og ser at det å få jobbe målrettet med noe du selv har et brennende engasjement for, skaper større arbeidsglede og bidrar til å heve kvaliteten på tjenesteleveransen. Prosjektet er en del av det kvalitetsforberedende arbeid i hjemmetjenesten, der målet er at innføring av palliativ plan og forhåndssamtaler skal gi økt pasientsikkerhet og en bedre kvalitet over lindrende behandling ved livets slutt.