I uke 38 ble årets utgave av Sopin-festivalen gjennomført. Denne gang i litt mindre skala enn tidligere på grunn av koronasituasjonen. Men tanken bak var som tidligere år, nemlig å sette fokus på viktigheten med lokal matproduksjon, både på land og i havet.
Video-serie
For Nærøysund kommune er landbruket veldig viktig, både som verdiskaper, matprodusent og for å holde kulturlandskapet i kommunen i hevd. I forbindelse med Sopin-festivalen var det premiere på noen videoer som gir seerne bedre kjennskap til landbruket og enkelte av de gårdbrukerne som driver i kommunen.
Fem av kommunens over 150 aktive gårdsbruk blir presentert i en serie som er kalt «Bli kjent med bonden». Her forteller gårdbrukerne om sine gårder og litt av det de driver med. Målsetningen er å vise viktigheten av landbruket og samtidig løfte fram noen av aktørene som sørger for mat fra Nærøysund.
Stor matprodusent
Landbruket i Nærøysund produserer årlig rett i underkant av 20 millioner liter melk. Det er årsforbruket til over 250 000 nordmenn. Dette har en førstehåndsverdi på rundt 90 millioner kroner. I tillegg leveres det nesten 1,3 millioner kilo kjøtt fra Nærøysund. Storfe står for rundt en million kilo av dette, men det produseres også en del sau- og svinekjøtt i kommunen.
Se første video i serien her: