Bedre forberedt på vegfødsler

Klikk for stort bildeAmbulansepersonellet fikk prøve på å bistå på en fødsel ved hjelp av en dukke.  

Det skjer fra tid til annen at fødende fra ytterdistriktet ikke rekker fram til sykehuset når fødselen settes i gang. Nå er ambulansepersonalet i distriktet bedre forberedt på disse situasjonene etter at jordmødrene fra Nærøysund og Bindal torsdag 7. oktober hadde fagdag med vel tjue ambulansemedarbeidere.

Nærøysund, Leka og Bindal er et felles vaktområde for jordmødrene. Torsdag var alle de fire jordmødrene som er i vakttjenesten i samlet. Det var også en god del av de som jobber på ambulansene i de fire kommunene. Anledningen var en felles fagdag der ambulansepersonalet skulle få bedre innsikt i prosedyrer som gjelder når det oppstår en akutt fødsel i ambulansen.

– Noen ganger kan vi være på sykehuset når dere er på vei med den fødende. Om fødselen settes i gang må dere vite hva dere skal gjøre, sa jordmor Anne Judith Brøndbo Skarland til ambulansepersonalet ved oppstart av fagdagen. Skarland jobber som jordmor på Høylandet, og har gjennom det ansvar for jordmortjenesten i Bindal. I tillegg deltok Trine Dekkerhus, Heidi Klingen Lauten og Lise Andrea Hatland, som alle er jordmødre i Nærøysund.

Opplegget inneholdt både en teoretisk del, samt en del der amKlikk for stort bildeJordmor Lise Andrea Hatland demonstrerte Resuscitering av nyfødt, noe som er viktig å kunne dersom det oppstår kitiske situasjonerbulansepersonellet fikk gjennomføre praktiske øvelser.  En del av ambulansemedarbeiderne har vært med på flere fødsler, mens andre aldri har vært med på dette. Nå har de fått mer forståelse for hva man må tenke på om det blir nødvendig å gjennomføre fødselen i bilen – både med og uten jordmor til stede. Det ble blant annet satt fokus på hva en skal gjøre dersom det skulle oppstå komplikasjoner i forbindelse med fødselen.

Det har lenge vært planlagt en slik fagdag, og deltakerne var fornøyde med at den endelig kunne gjennomføres.

 

Klikk for stort bildeRundt 20 ambulanse- medarbeidere deltok på fagdagen