Avdelingsleder Anne Toril Brøndbo fra hjemmetjenesten på Kolvereid var blant de som viste formannskapsmedlemmene rundt på enhetene innen helsesektoren på Kolvereid og Rørvik
Formannskapet er styringsgruppe for prosjektet «Fra institusjon til heldøgns omsorg». For at de skulle bli enda bedre kjent med pleie- og omsorgstjenestene i kommunen samt fasilitetene som benyttes av disse tjenestene var de torsdag 21. november på en befaring på Bjørkåstunet, Sjøsiden og NBBS på Kolvereid, samt Rørvik sykestue, Soltoppen og Viknatunet på Rørvik. De var også innom kjøkkenet på både Rørvik og Kolvereid.
– Dette har vært veldig interessant, sa formannskapsrepresentantene etter runden. De fikk med seg mye ny kunnskap som de skal ta med seg videre i prosessen med dreiningsprosjektet.
Politikerne fikk en omfattende innføring i både bygg og hvordan det jobbes innenfor både heldøgns omsorg og hjemmetjenesten i dag fra enhetslederne Tove Severeide og Anita Hansen. Blant annet med inntaks- og tildelingsprosedyrer for helsetjenester, og om hvordan tjenestene har fordelt oppgaver nå. De fikk også en innføring om blant annet hva kommunen bruker av velferdsteknologi.
I løpet av befaringen fikk formannskapet se ulike rom og leiligheter som finnes på institusjonene og omsorgsboligene, samt hvilke muligheter det er for framtiden. Målsetningen med prosjektet er å utnytte de eiendommene kommunen har på best mulig måte, samtidig som en ser på hvordan man utnytter den kompetansen som finnes blant ansatte på best mulig måte. Blant annet er NBBS tenkt utnyttet til demensomsorg. Hovedgrunnen til dette er at både bygningen og omgivelsene rundt er best egnet til dette. Formannskapet fikk blant annet se sansehagen som er ordnet opp utenfor NBBS.
– Slik vi har vurdert det er begge institusjonene – NBBS på Kolvereid og Rørvik sykestue – ganske like når det kommer til de fleste kvaliteter. Men denne sansehagen og mulighetene for å utnytte uteområdet best mulig for personer med demens er grunnen til at vi har pekt på NBBS som et sted hvor vi foreslår å legge demensomsorgen, sa prosjektleder Arne Bangstad på befaringen. I forslag til ny pleie og omsorgsplan foreslår arbeidsgruppa at NBBS og området rundt brukes til institusjonsplasser, omsorgsboliger og dagtilbud for personer med demens.
– På grunn av at NBBS har disse kvalitetene så foreslår vi at andre institusjonsplasser som kortidsopphold, ØHD (øyeblikkelig hjelp døgnplass) og langtidsopphold for andre en de med demens plasseres på Rørvik sykestue, informerte Bangstad. I dag tilbys alle tjenester på begge sykehjemmene. Som en følge av dette foreslås det også at demensavdelingen «Vestbo» på Rørvik sykestue gradvis avvikles om planen settes i virksomhet.
Sykepleier Ingunn Aar fortalte formannskapet om tilbudet på Bjørkåstunet på Kolvereid.I forslaget til plan så pekes det også på en styrking av heldøgns omsorgsboliger og hjemmetjenesten. Nærøysund har i dag to bemannede heldøgns omsorgsboliger – Sjøsiden på Kolvereid og Soltoppen på Rørvik. I tillegg er det omsorgsboliger som ikke har døgnbemanning, men som er betjent av hjemmesykepleien på Viknatunet på Rørvik og Bjørkåstunet på Kolvereid. Formannskapsmedlemmene fikk se nærmere på leilighetene som finnes på disse tilbudene på befaringen. Det foreslås en økning i det som kalles omsorgshybler eller omsorgsboliger uten kjøkken – men med eget bad. Dagens institusjonsrom kan lett omgjøres til dette.
Avdelingsleder Harriet Horseng fortalte om tilbudet på Rørvik sykestue.Organisering av kjøkken er også behandlet i forslag til pleie- og omsorgsplan som er en del av prosjektet. Formannskapets medlemmer fikk både høre hvordan tilberedning av mat gjøres på begge kjøkkenene og hvordan dagens løsning fungerer på avdelingene. Kjøkkenene på Kolvereid og Rørvik har forskjellige løsninger for produksjon og servering av mat. På Rørvik leveres det varm mat alle dager, mens på Kolvereid kombinerer man tradisjonell matlaging med det som kalles kok/kjøl som innebærer at maten kjøles raskt ned etter produksjon og varmes opp på avdelingene når de skal brukes. Dette innebærer blant annet at kjøkkenet er stengt i helgene.
Dagen etter at formannskapsmedlemmene besøkte institusjoner, omsorgsboliger og kjøkken lokalt var en delegasjon fra Nærøysund på tur til Orkland og Stjørdal kommuner for å lære mer om hvordan de jobber med eldreomsorg. Delegasjonen besto av styringsgruppas arbeidsgruppe, som består av ordfører Amund Hellesø (Ap), Steinar Aspli (Sp) og Petter Stevik (KrF), hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet May-Linn Waagø samt kommunedirektør Karl-Anton Swensen, HR-sjef Jens Reidar Husby og Anita Hansen, Tove Severeide og Arne Bangstad fra prosjektgruppa. Orkland og Stjørdal jobber ganske forskjellig på dette området, og dette var interessant informasjon som prosjektgruppa og styringsgruppa vil ta med seg videre inn i arbeidet med en ny Pleie- og omsorgsplan.
Deler av delegasjonen fra Nærøysund som besøkte Fosslia omsorgssenter i Stjørdal fredag 22. november. Dette er en institusjon og dagsenter som er dedikert demente i tråd med prosjektets anbefaling for NBBS. De fikk også en omvisning i et flott bygg som nylig er ferdigstilt, men samtidig fikk de bekreftet hvor fremtidsrettet NBBS er.