MOT til å styrke

 

Hvordan vet du hva du skal si, gjøre og være til enhver tid? Ikke alltid like enkelt, men er du trygg på deg selv og føler deg vel og velkommen sammen med menneskene rundt deg, er det lettere å være seg selv, si det du tenker og gjøre det du føler for.

MOT jobber for tryggere og varmere samfunn der inkludering er viktigst av alt. Vi mennesker er opptatt av å få bekreftelser både på det vi gjør og ikke minst for det vi er. Den kombinasjonen er med på å øke både selvtilliten og selvfølelsen vår. Når noen sier til deg at du er flink til noe, øker det selvtilliten din. Får du høre at du er flink til å regne vil det nok øke troen på at du får til matteleksa. Selvfølelsen derimot handler om hvor stor verdi du føler at du har, uavhengig av resultat. Du kan med andre ord være meget god i utøvelsen av en ting, men trenger ikke ha den helt store selvfølelsen. Fordi om du er god til å spille fotball, skrive samfunnsfagoppgaver eller spille på trompet, kan du sitte med en lav selvfølelse. Mange idrettsutøvere opplever dette. De føler seg ikke verdifulle selv om de er gode på nettopp det de gjør.

Vi i MOT forsøker daglig å vektlegge menneskene rundt oss som det aller viktigste. Å få folk til å være trygge på seg selv. Det er viktig. Det styrker selvfølelsen. Ikke alle er like inni seg som på utsiden. Vi kan gjemme vårt indre, vår lave selvfølelse bak det ytre. Kule klær, frisyrer og riktig utstyr til sport, hobbyer og fritid kan være med på å lure oss selv. Vi blir ikke mer verdifulle med merkeklær.

Vil du styrke selvfølelsen hos en annen må du fortelle vedkommende hva som er så bra med nettopp han eller henne. Du må verdsette personen for den man er, ikke hva personen gjør. Selv om personen har feil, viser svakheter og kanskje har noen skavanker, er det en ekte person som ER. Vil du gi personen god selvfølelse forteller du at du liker vedkommende fordi han/hun er så flink til å se andre, fordi han/hun alltid har et smil på lur eller rett og slett fordi du føler deg vel sammen med dem. Ha MOT til å leve, si det som det er. Gi andre den bekreftelsen de trenger for å få en god dag, en god uke og et godt liv. Gi andre god selvfølelse. 

For selvtillit er ferskvare sammenlignet med selvfølelsen. Selvfølelsen er måten vi kjenner oss selv på, hvordan vi er og hva vi står for og verdien vi ser i oss selv. Selvfølelsen er knyttet til selvinnsikten og vi måler den ofte i hvor glade vi er i oss selv. Eller for å si det på en annen måte; hvor fornøyde er vi med oss selv.

Hvordan definerer du deg selv? Klarer du å bruke lommelykta på deg selv og si at du er bra nok. At du er den beste utgaven av deg selv, og det holder i massevis. Tro på deg selv og at det er godt nok.

«Når vi prøver å få øye på det beste i andre, får vi på en eller annen måte fram det beste i oss selv» - William Arthur Ward

MOT-hilsen fra Knut Arne Valø

MOT-manager Nærøysund kommune

Nærøysund kommune - et lokalsamfunn med