MOT til å gi tid

Tid er noe vi burde ha nok av, men det er ikke alltid det stemmer for oss. Vi har det så travelt at vi kaver og styrer på med vårt uten å tenke over at vi burde tatt en stopp. Å stoppe opp og tenke etter er alltid lurt. Tenk etter om det du bruker tid på er det beste for deg selv og de rundt deg. Minn deg selv på at vi bør bruke tid på oss selv og på hverandre. For mange handler det å tilbringe tid sammen med andre om den psykiske helsen. Jeg berømmet en kjenning her forleden som sa at han satt jaggu ikke hjemme alene når han hadde fri. Han kjørte heller og traff folk. Lurt og klokt for sin egen helse tenker jeg.

Alle har vi en psykisk helse, og alle trenger å vite at det er noen der ute som bryr seg og som kanskje kan hjelpe. Det er skrevet mye om det å gi tid, ta seg tid og bruke tid, både på seg selv og de du har rundt deg. Utrolig viktig å vise de du er glad i at du har tid til dem. Å bruke tid er ren investering i framtida, og det er utrolig hyggelig å bruke tid sammen med andre. Det bør og være energipåfyll for å få en god psykisk helse. Vi stimulerer og blir stimulert når vi er sammen med andre og andre påvirker oss.

Å vise MOT er ikke alltid så lett. Å vise at vi bryr oss kan mange ganger være veldig vanskelig. Hvordan vil det bli mottatt av mottakeren? Hvordan vil folk reagere når du bryr deg? Kan vi bry oss for mye? Vanskelige spørsmål, og svarene kan være både ja og nei alt etter hvem det er og hvilken situasjon du er i.

Vi er alle redde for å bli avvist. Vi er redde for å bli såret og skuffet. Det er det verste som kan skje og en frykt vi alle har. Da kan det være lettere å ikke gjøre noe. For sitter du stille, tier du stille og ikke gjør noe så kan ingen gjøre noe mot deg heller. Men er det lurt å tenke slik? Riktig nok kan det være ubehagelig å være annerledes enn andre. Det kan være tøft å stå opp og si ifra. Det skal mye MOT til å ta valg om er helt på sidelinja i forhold til andre sine valg. Hvorfor? Jo vi er redde for hva andre skulle mene, hva andre kommer til å si, skrive på Facebook eller sladre om på butikken.

Heldigvis finnes de i lokalsamfunnet vårt som har samlet MOT nok til å stå fram, MOT til å fortelle sine historier, MOT til å si fra at nå er det nok. Slike folk inspirerer andre, men de er også sårbare for det finnes krefter der ute som fremdeles vil baksnakke og som fremdeles mener de selv er bedre. For tørr du å være annerledes vil du få høre det.

Min oppfordring til dere der ute blir å vise MOT nok til at andre skjønner at du vil ha det slik du har det. Du vil være deg selv og du ønsker respekt for måten du er på. La oss akseptere hverandre slik vi er og bruk tiden din på å varme de rundt deg med ekte kjærlighet. Vær tilstede, skap stabile miljø og hjelp andre.

«En trofast hånd og en tett munn er velkommen overalt» - Ukjent

 

MOT-hilsen fra Knut Arne Valø

MOT-manager Nærøysund kommune

Nærøysund kommune - et lokalsamfunn med