MOT til å bry seg

MOT til å bry seg handler først og fremst om å være et medmenneske. Å bry seg om et annet menneske for det andre menneskets skyld, og ikke først og fremst for å dekke egne behov. For å kunne bry deg om andre må du se dem. Det er det MOT handler om, å se andre. Da kan du se hva de trenger og du kan stille opp og støtte dem når det behøves.

Det trenger ikke være så komplisert. Enkle, hverdagslige, men betydningsfulle ting, små tjenester som utgjør mye for en annen. Vi kan og bry oss ved å la være å si eller gjøre noe. Ved å ikke kommentere negativt, men heller løfte andre ved å være positivt innstilt. Når du bryr deg om noen andre og deres vel og ve vil du kjenne at du lever. Å bry seg er meningsfullt vil jeg si. Samtidig har jeg erfart at vi noen ganger må være tydelige på hva vi kommuniserer. Faktisk er det greit å være litt kritisk i noen tilfeller, det er og å bry seg.

På den annen side er vi alle avhengige av at noen bryr seg om oss. Jeg ville vært ingenting om ikke noen brydde seg om meg. Ting og penger som materielle goder ville hatt null betydning i livet mitt hvis ingen var der for å bry seg om meg. Det er de gode relasjonene til de andre rundt meg som betyr mest her i livet. Det gjør at mitt forhold til karriere og penger blir mer og mer avslappende. Å utgjøre en forskjell for andre derimot er mye mer betydningsfullt og viktig. Kall det gjerne en indre ro og en retning i livet. Jeg har lært at det er viktig å ta ansvar, både for meg selv og andre. Først og fremst må jeg ha kontroll og balanse i eget liv før jeg kan yte noe for andre. Det handler om roen og balansen, det handler om å kjenne seg vel og fornøyd. Å bruke energien fornuftig og ta de riktige valgene. Kall det gjerne erfaring og kanskje ordet livserfaring kan brukes, men når man har levd en stund blir man mer og mer klar over hva som skal til, og hva som er viktig her i livet. Da klarer man bedre å skille mellom det som virkelig betyr noe og det som er unødvendig.

Motgangen er selvsagt ikke borte i livene våre. Selv om vi fokuserer på det positive og tenker at ja, ja, det går nok helst bra, så er det dager og stunder som ikke er like gode. Da er MOT sin filosofi god ha med seg i pannebrasken. MOT vil at vi skal fokusere positivt. Bruk energien på det som det er mulig å få gjort noe med. MOT ber oss vise kjærlighet og være tilstede for hverandre. Gjennom gode relasjoner og støtte vil vi kunne takle motgang bedre, og når vi ser at andre bryr seg om oss og har tro på oss, ja da er det lettere å komme seg opp en motbakke eller en djup dal i verste fall. MOT har tro på at det er greit å våge å si fra når det er ting vi ikke liker eller ikke vil skal skje oss selv eller andre. Dagens samfunn avdekker stadig vekk hendelser som får meg til å innse at ikke alle rundt oss er varme og trygge. Hets på nettet, mobbing i skolegården og overgrep mot andre mennesker er slettes ikke greit. Det er ikke akseptabelt å gjøre ting mot et annet menneske som det andre mennesker ikke vil. Det er det tvert motsatte av å bry seg. Men du kan være en motvekt til dette ved å vise at du er en man kan stole på og du er en person som bryr seg om andre. Vis MOT, bry deg om dine medmennesker. Og ikke minst, det er lov å reagere på dette negative.

«Some people will only love you as long as you fit in their box. Don’t be afraid to disappoint”  - Ukjent.

 

MOT-hilsen fra Knut Arne Valø

MOT-manager Nærøysund kommune

Nærøysund kommune - et lokalsamfunn med