Hver og en av oss har vel opplevd at vi har endt opp med misforståelser og negative vibrasjoner på grunn av at vi ikke har kommunisert godt nok. Hva er det som kjennetegner god kommunikasjon da? Jo først og fremst handler det vel om å kunne snakke sammen. Skal vi kunne samarbeide må vi snakke sammen, vi må være åpne for at den andre parten har andre meninger, at det kan ta tid å forenes og at det handler mye om å gi og ta. Men ved å inkludere den andre parten best mulig har du større sjanse til å oppnå god kommunikasjon. Ha evnen til å se og lytte til den andre. Være likestilt.

Tid er noe vi burde ha nok av, men det er ikke alltid det stemmer for oss. Vi har det så travelt at vi kaver og styrer på med vårt uten å tenke over at vi burde tatt en stopp. Å stoppe opp og tenke etter er alltid lurt. Tenk etter om det du bruker tid på er det beste for deg selv og de rundt deg. Minn deg selv på at vi bør bruke tid på oss selv og på hverandre. For mange handler det å tilbringe tid sammen med andre om den psykiske helsen. Jeg berømmet en kjenning her forleden som sa at han satt jaggu ikke hjemme alene når han hadde fri. Han kjørte heller og traff folk. Lurt og klokt for sin egen helse tenker jeg.

MOT til å bry seg handler først og fremst om å være et medmenneske. Å bry seg om et annet menneske for det andre menneskets skyld, og ikke først og fremst for å dekke egne behov. For å kunne bry deg om andre må du se dem. Det er det MOT handler om, å se andre. Da kan du se hva de trenger og du kan stille opp og støtte dem når det behøves.

Hvordan kan du være god på å være deg selv på en positiv måte slik at du kan glede andre? Hvordan kan du best mulig gi de rundt deg trygghet, energi og MOT?

MOT til å leve handler om å være et levende menneske i den forstand at du griper mulighetene, tenker selv og tar dine egne valg. MOT til å leve handler om å finne ut hvilke broer du skal krysse og hvilke broer du skal brenne. For det er du selv som bestemmer. Hva vil du satse på, hva vil du gå videre med og hva er det på tide å slutte med. Det er ditt liv det er snakk om og det er kun du selv som kan ta tak i det og gjøre det til et levende liv.

Har du tenkt på hvor viktige vi er for hverandre? Når du ikke har det bra har ikke jeg det bra. Når du er lei deg og sårbar blir jeg lei meg og sårbar. Når du ikke har det godt har slettes ikke jeg det godt. Når du sliter blir jeg bekymret og spekulerer i hva jeg kan gjøre for å hjelpe deg.

 

I ukas MOT denne gangen vil jeg si noe om at vi ikke skal la fortiden hindre oss i å lykkes i framtiden. Et sitat fra filmen Løvenes Konge går slik» Fortiden kan gjøre vondt. Men slik jeg ser det, så kan du enten løpe fra den eller lære av den». (Rafiki, Løvenes Konge). Og jeg er så enig. Alt vi opplever er erfaringer, noen gode, andre dårlige, men vi velger for det meste selv hvordan vi forholder oss til de ulike opplevelsene.

 

Å vise at vi bryr oss er noe av det beste vi kan gjøre. I vårt forholdsvis lille lokalsamfunn er det viktig å ta vare på hverandre slik at alle føler tilhørighet og inkludering. Å ha MOT til å bry seg krever en del. Du må være sikker på deg selv, føle trygghet i det du gjør og ikke være redd for å stikke deg fram, være annerledes. Det er ikke bestandig så enkelt det, men hvis du tenker over det så kan det enkelt la seg gjøre. Det handler om å vise MOT, MOT til å se de rundt deg, vise at du er der og at de betyr noe for deg. Du kan gjøre andre gode ved å være den som bryr seg.

 

Hvordan vet du hva du skal si, gjøre og være til enhver tid? Ikke alltid like enkelt, men er du trygg på deg selv og føler deg vel og velkommen sammen med menneskene rundt deg, er det lettere å være seg selv, si det du tenker og gjøre det du føler for.

 

MOT til å leve er en av de tre kjerneverdiene til MOT. MOT til å leve innebærer å være seg selv, lede seg selv, ha glød for det man holder på med og ikke minst akseptere å ikke alltid være bra.