Blå kompetanseheving i Ytre Namdal

Som en del av prosjektet "Blå kompetanseheving i Ytre Namdal" har Val FoU og Nærøysund kommune laget en serie korte videoer som tar for seg livet til en oppdrettslaks fra rogn til matbordet. Målet med serien er å få flere interessert i havbruk og spre kunnskap om hvordan oppdrett fungerer. Serien er i utgangspunktet rettet mot skoleelever, men folk i alle aldre kan lære en del av denne serien. 

Her kan du se alle de fem episodene.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

 

 

Del 1: Et lakseliv

I denne første delen får du et innblikk i hele prosessen fra rogn til matfat. Frykt ikke om du synes det går for fort fram. I de neste episodene får du mer innførende kunnskap om laksens liv.

 

 

 

Del 2: Livet som settefisk

I denne delen får du bli med inn på settefiskanlegget, som godt kan kalles laksens barnehage. Her får du se livet til laksen fra den klekkes som rogn, får sin vaksine og gjøres klar for å leve ute i sjøen.

 

 

 

Del 3: Ut i sjøen

Denne gang skal du få lære om hva som skjer når laksen er klar for å reise fra settefiskanlegget og ut til merdene i sjøen. Da blir den fraktet med en stor brønnbåt ut der den skal bo. Først går den gjennom en stor vannrutsjebane.

 

 

Del 4: Livet i merden

Nå skal du få være med ut til oppdrettsanlegget der fisken skal vokse seg stor. Denne dagen har laksen besøk av veterinæren som sjekker om fisken er frisk og fri for lakselus.

 

 

Del 5: Laks til en million middagstallerkener 

I denne siste delen får vi være med inn på lakseslakteriet og lære at bare fra dette ene slakteriet produseres det rundt en million middagsmåltider hver eneste dag. Maia oppsummerer også hele reisen til laksen fra rogn til middagsbord

 

 

Les mer om serien her:

 

https://www.naroysund.kommune.no/nyheter/gjor-lakselivet-lett-tilgjengelig-for-alle.19378.aspx

 

Du kan finne hele serien på YouTube her:

https://youtube.com/playlist?list=PLUtX6X6LaKmW93chMGAMs42OFUkIPcVtZ