Velkommen til Nærøysund

Klikk for stort bilde

Så å si midt på Norskekysten ligger Nærøysund. Kommunen har landets lengste totale kystlinje fordelt på et innholdsrikt fjordlandskap og rundt 7000 øyer, holmer og skjær. Dette gjør den nye kommunen midt i landet til et spennende område å utforske både om en kommer via sjø eller land.

Nærøysund kommune oppsto 1. januar 2020 da Nærøy og Vikna kommuner ble slått sammen. Kommunen med rundt 9600 innbyggere ligger på Namdalskysten nord i Trøndelag og har en total kystlinje på over 3500 kilometer.

Kommunen ligger på begge sider av Nærøysundet – sundet har gitt den nye kommunen navn og er en del av hovedleia langs kysten. Plasseringen er så å si midt på Norskekysten.Klikk for stort bildeInne i Opløfjorden finner du det gamle industrisamfunnet Salsbruket.

Nærøysund byr på et variert kystlandskap. Dette strekker seg fra de indre fjordområdene, med Foldafjorden som den lengste av fjordarmene til skjærgården ytterst mot havstykket Folda.

Nærøysund har to kommunesenter. Rørvik og Kolvereid.

Rørvik ligger rett ved Nærøysundet. Rørvik har opplevd stor vekst og Klikk for stort bildeRørvik ligger rett ved Nærøysundet, som har gitt kommunen sitt navn. utvikling de senere tiårene og har et godt og variert handelstilbud og gode fasiliteter for besøkende i gjestehavna og gjester som kommer over land. Småbåthavna ligger så å si midt i Rørvik sentrum med kort vei til alle tilbud. Her er det også daglige avganger med hurtigruta, samt at det er regional flyplass her med flere avganger daglig med Widerøe.

Kolvereid har siden 2002 vært Norges minste by og også her finner du også et godt handelstilbud og serveringstilbud. Det er hotell på begge Klikk for stort bildeKolvereid med sine vel 1700 innbyggere er Norges minste by.  kommunesentrene, samt andre overnattingsmuligheter i nærheten.

Foruten de to sentrene har kommunen mange grendesamfunn. Også her kan du finne både overnattingstilbud og flere av stedene har egne lokalbutikker.

Nærøysund kommune kan by på mange opplevelser. Over hele kommunen er det gode turmuligheter og mange merkede stier. Den vidstrakte kommunen har en variert natur som fører deg både på fjellturer og ut mot åpne kystlandskap.

Klikk for stort bildeKystmuseet Norveg byr på kysthistorie fra flere tusen år tilbake i tid og fram til i dag. Her finner du også kommunens turistinformasjon. I vest ligger storhavet, og havfiske har alltid vært en viktig del av livsgrunnlaget i Nærøysund. Det tilbys havfiske med guide, båtutleie og rafting. På Kystmuseet Norveg i Rørvik kan både små og store lære om kystkultur og den tradisjonelle fiskerbonden gjennom flere utstillinger og fortellerteater. Derfra inviterer også SalmoNor med på en unik tidsreise i sjømathistorien med båttur og omvisning på deres visningsanlegg for Klikk for stort bildeNærøysund er landets største havbrukskommune. Her kan du også besøke et fullskala oppdrettsanlegg. lakseoppdrett, med påfølgende omvisning i det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan. Nærøysund er landets største oppdrettskommune og turen med SalmoNors visningsbåt «Sunniva» ut til oppdrettsanlegget gir en unik mulighet til å lære mer om norsk havbruksnæring.

Langs de 3500 kilometerne med kystlinje er det ideelle forhold for Klikk for stort bildeDet fredede kystkulturlandskapet i Sør-Gjæslingan er verdt et besøk.   kajakkpadling. Uansett om du har med egen kajakk eller leier en lokalt har du mulighet til å se naturen på nært hold og gå i land på en av de mange øyene og holmene i kommunen.

Trives du bedre på sykkel så er det gode forhold for dette. Nærøysund har flott sykkelterreng, og en tur på sykkelsetet her kan kombineres med en sykkeltur videre nordover eller sørover hvor hurtigbåt og ferje kan ta deg videre på ferden.Klikk for stort bildeAbelvær er Nærøysunds sørligste grendesamfunn og en idyll ut mot Folda.

Nærøysund kommunes turistinformasjon finner du på Kystmuseet Norveg i Rørvik og de kan råde deg til mange spennende opplevelser i kommunen.

Nyttige linker:

Kystmuseet Norveg

Visit Namdalen

Kystriksveien reiseliv

Velihavn.no

ut.no

Se ordfører Amund Hellesøs presentasjon av turistdestinasjonen Nærøysund i videoen under: