Velkommen hjem til jul – husk smittevern

Nærøysund kommune ønsker både fastboende og tilreisende en smittefri jul. Følg de rådene som gis for å bidra til å hindre spredning av smitte.

Juleferien nærmer seg, og i år blir julefeiringen annerledes. Vi i Nærøysund kommune ønsker studenter og andre som kommer hjem til jul velkommen. Samtidig er det viktig at dere som kommer hit på besøk har fokus på smittevern og bidrar til at det ikke spres koronavirus i Nærøysund.

Hjemreise til jul er blant det regjeringen anser som en nødvendig reise i sine koronaråd. I Nærøysund har vi hatt veldig lite smitte, og slik ønsker vi at det skal være også i tiden framover. Du som kommer på julebesøk til familien bes derfor om å følge de råd som regjeringen og helsemyndighetene har satt for å begrense smittespredning.  Dette gjelder spesielt deg som kommer fra områder det har vært mye koronasmitte den siste tiden.

Rådene om innenlandsreiser fra FHI kan du finne her:

For øvrig bør du følge disse rådene før og etter du kommer hjem til jul:

• Før hjemreise:
    Dersom du har luftveissymptomer (også milde), bør du teste deg og utsette reisen til du får en negativ test
  • Dersom du allerede er i karantene, skal du ikke reise før karantenetiden er utløpt
  • Begrens sosial omgang i dagene før hjemreise og om mulig unngå å delta på fest eller andre sosiale sammenkomster
  • Ta gjerne kontakt med koronatelefonen for råd og veiledning. Nærøysund kommunes koronatelefon nås på telefonnummer 480 23 143. Telefonen er åpen på dagtid.

Etter at du er kommet hjem:

• Vær særlig forsiktig de ti første dagene etter ankomst, i tråd med rådene som allerede er gitt. Karantene er ikke pålagt
  • Reduser antall kontakter
  • Hold to meters avstand til personer i risikogruppene
  • Vær særlig nøye med hånd- og hostehygiene.
  • Får du symptomer som kan ligne symptomer for COVID-19, skal du holde deg hjemme og unngå besøk i det minste til negativt svar foreligger.

For personer som kommer hjem til jul fra utlandet gjelder egne regler.

I julen gjelder også regler for alle uansett om du er fastboende eller tilreisende. Blant annet har det kommet råd om juleselskap og andre retningslinjer i julen. De er som følger:

Juleselskaper

• Maks. to julesamlinger: Du kan ha eller delta på inntil 2 slike samlinger i løpet av julen. Du bør altså ikke ha besøk av 10 gjester to ganger, og i tillegg dra på besøk der du er en del av andres 10 gjester de andre dagene i julen. Da blir det totale antallet kontakter svært mange per person.
  • Plassen begrenser: Selv om du kan ha inntil 10 gjester to av dagene, kan du ikke ha flere enn du har plass til. De som ikke bor sammen, må kunne holde 1 meters avstand.
  • Risikogruppe: Hvis vertskap eller gjester tilhører en risikogruppe, bør det utvises ekstra hensyn. Vurder å redusere antall gjester.
  • Alkohol: Husk at høyt inntak av alkohol kan redusere etterlevelsen av smitteverntiltak.
  • Utendørs: Vi oppfordrer flest mulig til å treffes utendørs. Da kan du være sammen med flere uten at det innebærer høy smitterisiko, så fremt dere holder god avstand. Gå gjerne en tur sammen, ha samling rundt bålet eller ta en akedag.

Her er også lenke til FHI om råd til julefeiring som gjelder alle:

Her er åpningstider for koronatelefonen og teststasjonen i jula:

Juleaften og 2. juledag testing på Rørvik:

Koronatelefonen er åpen juleaften: 08.30 – 11.00. Testing 09.00 – 10.30

2 juledag: Koronatelefon er åpen: 09.00 – 10.30.  Testing 09.30 – 10.30

Nyttårsaften og 2 januar, testing på Kolvereid:

Koronatelefonen er åpen nyttårsaften: 08.30 – 11.00. Testing 09.00 – 10.30

2 januar: Koronatelefon er åpen: 09.00 – 10.30.  Testing 09.30 – 10.30

Romjula, testing på Rørvik og på Kolvereid: Koronatelefonen er åpen fra 09.30 – 13.30.  Testing fra 10.00 – 11.00.

Hurtigtester:

Nærøysund kommune tar i løpet av få dager i bruk hurtigtester for korona (så snart vi får tilsendt dem fra helseforetaket og har det datatekniske i orden). Testene kommer i tillegg til vanlige laboratorietester og helsepersonell vil vurdere hvem som har behov for en hurtigtest. Det vil ikke være mulig å be om hurtigtest på teststasjonen.

Fordelen med hurtigtester er at de gir raskt svar på om en person er smittet av koronaviruset og kan smitte andre. Noen ganger er det en stor fordel å få raskt svar på koronatester, for eksempel dersom det er mistanke om at mange er smittet. Da vil hurtigtester være et viktig verktøy for å komme raskt i gang smittesporing og sette inn tiltak for å stanse utbrudd.

Hurtigtestene er ikke like følsomme som laboratorietester og for mange haster det ikke å få svar med en gang. Hos dem vil vi fortsatt bruke en laboratorietest, som gir et sikrere svar.

Betaling for ikke medisinsk indiserte koronatester

Det er også en endring for testene som skal betales for av arbeidsgiver. Her har vi tatt en nedjustering av prisen fra 1200 til 1000 kroner for å være mer samstemt med de kommunen ellers i nordre Trøndelag