Inviterer til bokkveld om bindalingen Ingeborg Holm

Goggi Sæter og Berit Eide kommer til biblioteket på Rørvik for å snakke om sin nye bok om bindalingen Ingeborg Holm som ble torturert og tatt som gissel av Rinnanbanden.  Det skjer onsdag 16. september klokken 18.00. 

Forlagets omtale:

«Det bi ailler fred på jorda så læng

nån e oinnertrøkt og fattig.»

Dette var Ingeborg Holms mantra. Men hvem var hun?

Ei ungjente som i 1913 reiste til det «røde» Trondheim. Hun kom fra Bindal på Helgelandskysten. En huspost ventet, men det ble en kortvarig affære. Det var hermetikkindustrien som lokket.

Et samfunnsengasjert, politisk bevisst og spennende menneske trer fram. Bedre arbeidsforhold, lønn og kamp mot «nutidens pest», arbeidsløsheten, blir hennes hverdag. Da Hermetikkarbeidernes fagforening feiret 25-årsjubileum i 1948, sa daværende formann: «… en spesiell honnør til Ingeborg Holm som var foreningens formann i de vanskelige årene 1930 til 1936.»

2. februar 1945 kommer Ingeborg hjem fra nattarbeid på jern­banen. Her venter Gestapo. Øverstkommanderende og en av Gestapos farligste menn, Gerhard Flesch, påstår at hun leder en motstandsgruppe. Stemmer dette? Og hva venter henne på Misjons­hotellet Trondheim?

Trondheims innbyggere kan begynne feiringen 8. mai 1945. Men ikke Ingeborg. Hun blir, som eneste kvinne, tatt som gissel av den beryktede Gestapo­agenten Henry Rinnan. Familien frykter det verste for Ingeborg.

Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Etter krigen fortsetter renholdsarbeideren og fagforeningskvinnen i NSB, til tross for de skadene hun pådro seg. Takken hun får fra norske myndigheter er en kamp gjennom 30 år for å få innvilget krigsinvalidepensjon.

Hvorfor har hun vært så ukjent for oss?

Klikk for stort bilde