Hold deg oppdatert på gjeldende regler

 

Dersom du blir smittet av koronaviruset eller er nærkontakt til noen som er smittet er det viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder. Dette vil bidra til å hindre videre smittespredning

(NB: denne saken er ikke lenger helt ny - og kan inneholde utdatert informasjon. Se her for oppdatert informasjon)  

Nærøysund har denne uken registrert 12 positive PCR-tester. I tillegg er det avgitt noen positive hurtigtester hvor det avventes endelig svar på PCR-testene i løpet av fredag eller helgen.

Når det er noe smitte i kommunen er det viktig at alle bidrar til å holde smitten nede ved å følge de råd og regler som gjelder.

Du kan til enhver tid finne oversikt over gjeldende regler på blant annet Helsenorges nettsider:

https://helsenorge.no/koronavirus

Hos FHI:

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

Og regjeringen:

https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/id2692388/

 

Med gjeldende regler er det i stor grad den enkelte som må oppdatere seg på nasjonale retningslinjer – enten du tester positivt eller er nærkontakt av noen som har fått påvist koronasmitte. Kommunene driver ikke like omfattende smittesporing som tidligere i pandemien.

Kort oppsummert skal du gå rett i isolasjon dersom du tester positiv på koronasmitte. Dette gjelder også om du bruker hurtigtest. Du bør få hurtigtesten bekreftet ved hjelp av en PCR-test. PCR-test kan du bestille gjennom kommunens nettside.

Du skal være i isolasjon i minst seks døgn etter at symptomene oppsto. Du må ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Du må også varsle alle nærkontakter du har hatt de siste 48 timene før du fikk symptomer. En nærkontakt defineres som en du har vært sammen med i minst 15 minutter og dere har vært nærmere enn to meter i denne perioden.

Hva nærkontakter skal gjøre er ulikt avhengig av alder og grad av nærkontakt. Se bildet øverst på siden for en oversikt.

Alle i husstanden til en smittet skal i smittekarantene. Det skal også andre som defineres som tilsvarende nære. Det kan være kjærester eller bestevenner man er mye sammen med. Denne karanteneregelen gjelder både de over og under 18 år. Det finnes noen unntak for karanteneplikten.

Når det gjelder øvrige nærkontakter er det ulike regler for de over og under 18 år. Barn og ungdom under 18 år i denne gruppen slipper i utgangspunktet karantene, men bør teste seg på dag 3 og 7. Det anbefales også at disse holder seg unna fritidsaktiviteter og annen sosial omgang i løpet av disse 7 dagene.

Voksne nærkontakter må i karatene, dersom en ikke oppfyller visse unntak. Se bildet over for mer informasjon.

Alle nærkontakter bør teste seg etter gjeldende retningslinjer. Hurtigtester kan du få ved behov fra kommunen.

 

flytskjema korona januar 2022 (PDF, 406 kB)