Gjør deg klar til batteribytte

1. desember er røykvarslerdagen. Bruk denne dagen til å skifte batteri i dine røykvarslere. Det kan redde liv!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Tidlig varsling av brann redder liv. Derfor er det viktig at alle røykvarslere testes og sjekkes. Med en standard røykvarsler så anbefales det å bytte batteri minst én gang i året. Gjør det til en vane å bytte dem på Røykvarslerdagen 1. desember!

 

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, Brannvesenet og Gjensidige.

– Er du en av dem som venter med å bytte til det piper i varsleren? Husk at dette kan skje mens du er bortreist, eller det kan oppstå en feil slik at røykvarsleren ikke sier fra i det hele tatt. Derfor fraråder vi denne metoden, og oppfordrer heller til fast bytte av batterier 1 gang i året. I tillegg må du huske å teste alle varslerne innimellom, for å sjekke at de faktisk fungerer, sier brannsjef i Nærøysund kommune Yngve Torgnesøy

På nettsiden roykvarslerdagen.no finner du all informasjon du trenger om Røykvarslere og generell brannsikkerhet. 

 

De 5 viktigste tipsene for brannsikkerhet

 

  1. Sørg for å ha fungerende røykvarslere, helst sammenkoblet slik at de varsler samtidig. Har boligen din flere etasjer, må du ha minst én i hver etasje. Husk å teste røykvarslerne jevnlig, og bytt batteri ved behov – gjerne på Røykvarslerdagen.
  2. Bruk av komfyr er den vanligste enkeltårsaken til brann og branntilløp i Norge. Monter komfyrvakt som varsler og bryter strømmen til komfyren når temperaturen blir farlig høy. Bruk aldri komfyren hvis du er trøtt, påvirket av alkohol eller annet som gjør deg mindre oppmerksom.
  3. Gjør deg kjent med rømningsveiene fra hver etasje i boligen din. Pass på at de alltid er frie for hindringer.
  4. Alle boliger skal ha enten en husbrannslange eller et brannslokkeapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum. Det bør være slokkeutstyr lett tilgjengelig i hver etasje. I tillegg kan det være lurt å ha slokkespray og/eller brannteppe ved utsatte steder som peis og komfyr.
  5. Tenk nøye igjennom hva du bør gjøre hvis det oppstår en brann. Hold brannøvelser hjemme, og avtal hva som skal være møteplassen utenfor huset. Har du barn, gjør øvelsen til en lek.