En ganske annerledes kulturskole

Det er en utfordrende tid for de fleste av oss. Med stengte skoler og barnehager, ingen fritidstilbud for store eller små, mange familier som ikke møter noen andre enn seg selv døgnet rundt og ikke minst helseutfordringer snikende rundt hjørnet for mange. Dette gjør det nødvendig med en annerledes kulturskole.

Kulturskolens personale diskuterer pedagogiske utfordringer i en annerledes tid
I en slik tid, med hjemmeskole dagen lang, er det viktig for folk at de har noe annet og meningsfullt å gjøre på fritida. Derfor har vi ved kulturskolen gjort det vi kan for å omstille oss og endre hvordan vi kommuniserer med våre elever og gir vår undervisning. Vi ser at kulturskolens rolle i dagens Nærøysund (og for så vidt hele Norge) nå kanskje er viktigere enn før!

Og med myndighetenes pålegg mot smittespredning har vi derfor måttet gjøre store endringer i tjenestene vi leverer på svært kort tid. Vi møtes nå - som så mange andre - kun på "TEAMS", både som personale og langt på veg også i møte med våre elever. En digital måte å kommunisere på som helt sikkert ikke sprer smitte. Og som naturlig nok har både styrker og svakheter.

Det vi opplever er likevel en gledelig entusiasme og et ganske annerledes engasjement. Både elever og lærere rapporterer om en fornyet iver etter å lære seg ting, øve inn ting, lage ting og ta bilder, lydopptak og filmsnutter og sende over til lærer. Og deretter få tilbakemelding i chat fra kulturskolelæreren etterpå. Ganske annerledes enn vi har hatt det før. Men også veldig spennende. Minst like spennende for oss lærere som - iallefall ikke alle er innfødt i det digitale, slik våre elever jo er.

De yngste av oss i kollegiet - representert med Fredrik i bildet under - ser kanskje sin mulighet til å bruke sin kompetanse til å endre totalt måten det undervises på. Fredrik spiller nå f.eks. inn ukentlige opplæringsvideoer og distribuerer dem til sine elever fortløpende ved hjelp av Teams.

Videobasert trommeundervisning - distribueres i Teams-kanalen til trommeelever 
Enkelte av oss andre nøyer oss kanskje med å benytte mobilen vår til å ta bilder av noter vi mener kan være smarte for elevene å øve på, og sender dem i epost til elevenes foresatte. Eller kanskje vi tar sjansen på å laste disse bilda opp i OneDrive, mens vi krysser fingrene for at de kommer frem til rett elev.

Og det er heller ikke alltid de kommer frem til rett elev. Men sånn må det nok være rom for akkurat nå :-)

Vi var ikke helt forberedt på å plutselig miste all mulighet til å møte våre elever face-to-face. Og like plutselig all mulighet til å samles som personale for å f.eks. lære om digitale verktøy for bedre undervisning. Men du verden - dette er på mange måter veldig spennende. Og elevene tar det med et smil - mens mange av dem via chat kan forklare sin kulturskolelærer hvordan vi må gjøre det for å få sett den videoen de spilte inn dagen før og lastet opp i kanalen sin.

Takk til politikerne i Nærøysund kommune som har prioritert digital satsing i noen år - slik at alle elever nå allerede hadde både verktøy og programvare til å gjøre det vi nå gjør, når situasjonen brått ble som den ble. Takk til ivrige og overbærende elever, som hjelper oss "gamliser" inn i sin digitale verden! Og ikke minst tusen takk til alle foreldre og foresatte som nå mange har et slags ansvar både for hjemmeskole, hjemmebarnehage, hjemmekontor og hjemmekulturskole. Og hjemmeHJEM.

Vi sender alle et ønske om ei fin tid videre. En spennende og lærerik siste skoleuke før påskeferien tar oss.

På vegne av personalet ved Nærøysund kulturskole:
Øyvind, rektor