Hold deg oppdatert på gjeldende koronaregler

Dersom du blir smittet av koronaviruset eller er nærkontakt til noen som er smittet er det viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder. Dette vil bidra til å hindre videre smittespredning. 

På grunn av økende smitte vil ikke Nærøysund kommune lenger kontakte innbyggere som er koronasmittet via telefon. Nærøysund kommune følger nasjonale koronaregler.

      

Med dagens smittesituasjon er det viktig at alle bidrar til å holde smitten nede ved å følge de råd og regler som gjelder.

Du kan til enhver tid finne oversikt over gjeldende regler på blant annet Helsenorges nettsider:

https://helsenorge.no/koronavirus

Hos FHI:

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

Og regjeringen:

https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/id2692388/

 

Med gjeldende regler er det i stor grad den enkelte som må oppdatere seg på nasjonale retningslinjer – enten du tester positivt eller er nærkontakt av noen som har fått påvist koronasmitte. Kommunene driver ikke like omfattende smittesporing som tidligere i pandemien.

Kort oppsummert skal du gå rett i isolasjon dersom du tester positiv på koronasmitte. Dette gjelder også om du bruker hurtigtest. Du bør få hurtigtesten bekreftet ved hjelp av en PCR-test. PCR-test kan du bestille gjennom kommunens nettside.

Du skal være i isolasjon i minst seks døgn etter at symptomene oppsto. Du må ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Du må også varsle alle nærkontakter du har hatt de siste 48 timene før du fikk symptomer. En nærkontakt defineres som en du har vært sammen med i minst 15 minutter og dere har vært nærmere enn to meter i denne perioden.

Hva nærkontakter skal gjøre er ulikt avhengig av alder og grad av nærkontakt. Se bildet øverst på siden for en oversikt.

Alle i husstanden til en smittet skal i smittekarantene eller gjennomføre daglig test i fem dager etter siste nærkontakt. Det skal også andre som defineres som tilsvarende nære. Det kan være kjærester eller bestevenner man er mye sammen med. Denne karanteneregelen gjelder både de over og under 18 år. Det finnes noen unntak for karanteneplikten.

Andre nærkontakter trenger fra 14. januar ikke lenger å gå i karantene, men bør teste seg og holde avstand til andre. 

Alle nærkontakter bør teste seg etter gjeldende retningslinjer. Hurtigtester kan du få ved behov fra kommunen.

 

Last ned oversikt over regler for smittede og nærkontakter her (PDF, 404 kB)

 

 

 

'